• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/p/Yunt%C3%BCrk-Yunanistan-T%C3%BCrkleri-K%C3%BClt%C3%BCr-ve-Dayan%C4%B1%C5%9Fma-Derne%C4%9Fi-100081744846002/?_rdr
  • https://twitter.com/yun_turk
YUNTÜRK LOGO

Batı Trakya ile ilgili YÖK Tez ve Makaleler
TBMM'de Batı Trakya Oturumu
Hava Durumu
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar34.440034.5781
Euro35.959736.1038
Yunturk Twitter
Ziyaret İstatistiği
Aktif Ziyaretçi115
Bugün Toplam654
Toplam Ziyaret5396254
                        
YUNANİSTAN TÜRKLERİ KÜLTÜR VE DAYANIŞMA DERNEĞİ 
Girişimcilerin Yunanistan’daki krizden çıkaracağı dersler






Girişimcilerin Yunanistan’daki krizden çıkaracağı dersler
 
Özgür Bayraktar

Bundan yıllar sonra girişimcilik üzerine yazılacak kitapların önemli kısmı, içinde bulunduğumuz yılların girişimcilik adına ne denli önemli dersler içerdiğinden bahsedecek. Geride bıraktığımız 10-20 yıl içerisinde girişimcilik, altı çok daha dolu ve bununla birlikte sınırları, engelleri ve kazanımları çok daha belli bir kavram haline geldi. Siyasi ve ekonomik boyutları bir an için kenara bırakıldığında, Yunanistan meselesi de girişimciliğin sınandığı önemli bir örnek teşkil ediyor.

Girişimcilik yalnızca iyi bir fikir, iyi bir ekip ve iyi bir yapılanmadan ibaret olarak görülmemelidir. Bir fikir, ekip ve yapılanma elbette ortaya çıkacak girişimin başarısıyla doğrudan ilişkilidir fakat tüm bunların yanında, girişimin hizmet vereceği çevre ve ekonomi de muhakkak göz önünde tutulmak zorundadır.

Yunanistan’daki krize bir girişimci gözüyle bakmak gerekirse, öncelikle sorulması gereken soru şudur; Yunanistan neden böyle bir krizle karşı karşıya kaldı? Bugün bütün dünyada yankı bulan Yunanistan Krizi, ilk patlağını 2009 yılında dört ülkede birden vermişti. İspanya, Portekiz, İtalya ve Portekiz. Bu dört ülkenin meşhur ‘rahat’ çalışma saatleri ülkelerdeki zayıf üretim ekonomisini tetiklemiş ve krize yol açmıştı.

İtalya, Portekiz ve İspanya ‘Dolce Vita’lardan ‘Siesta’lardan vazgeçerek ekonomik reformlar yapmış ve Avrupa’daki büyük ağabeylerinin de desteğiyle Yunanistan’a kıyasla büyük ilerleme kat etmişlerdi. Bu süre zarfında Avrupa’dan ve IMF’den çok daha fazla destek almasına rağmen Yunanistan ise, ekonomik reformlarını ‘rahat’ını bozmayacak seviyede tutarak bugünkü krize zemin oluşturdu.



Düne kadar girişimcilik festivalleri düzenleyen Yunanistan, bugün itibariyle bırakın herhangi bir girişimi ortaya çıkarmayı, var olan girişimlerin dahi ayakta kalması için çok zor bir ortam teşkil ediyor. Ve biraz daha detaylı incelendiğinde Yunanistanlı yatırımcıların da bugünlerde yurtdışına yönelerek, yatırımlarını dışarıya kaydırdığını görüyoruz.

Yunanistan ekonomisinin düze çıkıp çıkmayacağı ve eğer durum düzelecekse nasıl düzeleceği hala karamsar bir biçimde belirsizliğini koruyor. Yatırımcı veya girişimci, bu ekosistemde yer alan bizler bu krizden nasıl bir ders çıkarmalıyız? Krizler elbette beraberinde fırsatlarla gelir, fakat buna rağmen üretmeyen ve çalışmayan bir ekonomi hiçbir iş alanı için sağlıklı bir ortam teşkil edemez.

Bugün dünyadaki yükselen değerlere baktığımızda, somut olarak gördüğümüz tek şey, üretmenin ve çalışmanın başarı için esas olduğudur. Amerika da, Çin de, Almanya da bu düşünce yapısının en bariz örnekleridir. Bu yüzden girişimciler olarak asla unutmamamız gereken şey, akıllı bir biçimde üretmek, üretmek ve yine üretmek olmalı.


Kaynak:http://webrazzi.com/2015/07/05/girisimcilerin-yunanistandaki-krizden-cikaracagi-dersler/

Özgür Bayraktar, Bayraktar & Partners isimli özel yatırım kulübünün kurucusu ve MÜSİAD Gençlik Kurulu Girişimcilik Birimi Başkanıdır.
  
1397 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın