Cumhurbaşkanlığı seçiminde tek aday hükümetin desteklediği 73 yaşındaki eski Avrupa Komisyonu üyesi Stavros Dimas´tı. Dimas´ın üçüncü turda seçilmesi için 300 milletvekilinden en az 180´inin oyunu alması gerekiyordu. Ancak Dimas ikinci turda olduğu gibi yine 168 oyda kaldı.
Parlamento´daki oylama yatırımcılar tarafından yakından izleniyordu. Zira yapılacak erken seçimin favorisi, kemer sıkma önlemlerine karşı çıkan Aleksis Çipras liderliğindeki Radikal Sol Koalisyon (SYRIZA).
Çipras iktidara gelmeleri durumunda, Yunanistan´ın milyarlarca dolarlık kurtarma paketi karşılığında kabul ettiği kemer sıkma politikalarına son vereceğini ve Avrupa Birliği ve Uluslararası Para Fonu´yla (IMF) kredi koşullarını yeniden müzakereye açacağını söylüyor.
Bazı uzmanlar ise bu durumda Yunanistan´ın yeni bir ekonomik krize girebileceğini öne sürüyor.
Çipras, Parlamento´daki oylamanın ardından yaptığı açıklamada da, "Halkımızın iradesiyle birkaç gün içerisinde kemer sıkma politikalarına bağlanmış kurtarma paketleri tarih olacak" dedi.
Yunan borsasında satış dalgası
Yunanistan Parlamentosu´ndaki oylamanın sonucu belli olunca Atina Borsası´nda düşüş hız kazandı ve ana endeks yüzde 10´un üzerinde değer kaybetti. Yunan tahvil faizleri ise yükselişe geçti.
Atina´daki BBC muhabiri Lucy Williamson, ülkede siyasetin şimdi kemer sıkma politikaları karşıtları ile bu politikaları hem Avrupa Birliği hem de IMF ile müzakere ederek kabul eden Başbakan Antonis Samaras´ın muhafazakar Yeni Demokrasi Partisi arasında iktidar mücadelesine sahne olacağını söylüyor.
Fransız haber ajansı AFP ise son kamuoyu araştırmalarında SYRIZA´nın liderliğini koruduğunu ancak Yeni Demokrasi Partisi´nin aradaki farkı kapattığını bildirdi.
AB: Reformdan başka alternatif yok
Yunanistan´da erken seçimlerin kesinleşmesinin ardından Avrupa Birliği´nden de (AB) kemer sıkma politikalarına devam edilmesi yönünde çağrılar geldi.
Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble, Yunanistan´ın tasarruf tedbirleri sayesinde makro ekonomik dengelerini düzeltmeye başladığını vurgulayarak "Reformların alternatifi yok. Yunanistan´ın reformlara devam edebilmesi için yardımcı olmaya devam edeceğiz. Ancak farklı bir yol seçerlerse işleri zorlaşır" dedi.
Avrupa Komisyonu´nun ekonomiden sorumlu Fransız üyesi Pierre Moscovici ise "Yunanistan´ın Euro Bölgesi içerisinde refah içinde yaşaması için hem Avrupa tarafından hem de halkın oylarıyla desteklenen büyüme dostu reform paketi gerekiyor" diye konuştu.
IMF seçim sonuçlarını bekleyecek
Atina kemer sıkma politikalarını hayata geçirdikçe Yunanistan´a ihtiyaç duyduğu fonlamayı sağlayan IMF ise erken seçimler sonuçlanmadan ve yeni hükümet işbaşı yapmadan önce yeni bir gözden geçirme olmayacağını açıkladı.
IMF sözcüsü Gerry Rice, Yunanistan yardım paketinin altıncı gözden geçirmesinin yeni hükümetin yetkilileri ile yapılacağını söyledi. Rice Yunanistan´ın kısa vadede finansmana ihtiyaç duymadığını da belirtti.
Euro krizi endişeleri geri döner mi?
Yunanistan´da siyasi risklerin artmasıyla birlikte yatırımcıların tedirgin olduğunu belirten BBC ekonomi muhabiri Andrew Walker, "Euro Bölgesi krizi Yunanistan´da başlamış ve giderek yayılmıştı" diyor.
Euro Bölgesi´nin dağılması ihtimalinin konuşulduğu o günleri hatırlayan yatırımcıların riskten kaçtığını söyleyen Walker, "Yunanistan´daki kadar olmasa da, 2010´da sorun yaşayan İspanya ve İtalya´da da satış baskısı artmış durumda" diyor.
BBC Türkçe |