• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/p/Yunt%C3%BCrk-Yunanistan-T%C3%BCrkleri-K%C3%BClt%C3%BCr-ve-Dayan%C4%B1%C5%9Fma-Derne%C4%9Fi-100081744846002/?_rdr
  • https://twitter.com/yun_turk
YUNTÜRK LOGO

Batı Trakya ile ilgili YÖK Tez ve Makaleler
TBMM'de Batı Trakya Oturumu
Hava Durumu
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar34.440034.5781
Euro35.959736.1038
Yunturk Twitter
Ziyaret İstatistiği
Aktif Ziyaretçi17
Bugün Toplam290
Toplam Ziyaret5395890
                        
YUNANİSTAN TÜRKLERİ KÜLTÜR VE DAYANIŞMA DERNEĞİ 
RUMELİ-BALKAN ÜLKELERİ ve YUNANİSTAN VATANDAŞI OLUP İKAMET TEZKERESİ ALAN YABANCI UYRUKLU SOYDAŞLARIMIZIN DİKKATİNE;


RUMELİ-BALKAN ÜLKELERİ ve YUNANİSTAN  VATANDAŞI OLUP İKAMET TEZKERESİ ALAN YABANCI UYRUKLU SOYDAŞLARIMIZIN DİKKATİNE;
 
 
Türkiye'de Yabancılarla İlgili Yasal Mevzuat Değişikliği  Yapılmıştır.

Son günlerde özellikle İstanbul’da randevu alımlarında yaşanan yoğunluk sebebi ile soydaşlarımızın ikamet sürelerinin bitiminden önce gerekli önlemleri almaları için çeşitli kaynaklardan bilgilendirme amacı ile alınan aşağıdaki özet bilgi yazısını okumaları yararlarına olacaktır. 
 
11.04.2014 Tarihi itibarı ile Türkiye'de "yabancılar hukuku" kapsamında önemli değişiklikler gerçekleşmiştir..

Anılan tarihte 6458 Sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanununun yürürlüğe girmesi ile 5683 sayılı Yabancıların Türkiye’de İkamet ve Seyahatleri Hakkında Kanun yürürlükten kaldırılmış, 4817 sayılı Yabancıların Çalışma İzinleri Hakkında Kanununun bir kısım hükümleri de değiştirilmiştir.
 
 
6458 Sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu gereğince;
  • Yurt dışında evlilik yapılması ve Türkiye'de ikamet edilecek olması durumunda yabancı eş için ikamet iznine yabancı uyruklu eşin ülkesindeki TÜRK DIŞ TEMSİLCİLİKLERİ vasıtası ile başvurulacaktır. Önceden olduğu gibi vize alınarak veya vize muafiyetinden faydalanılarak Türkiye'ye giriş yapıp ikamet iznini Türkiye'den almak mümkün değildir.
  • Türkiye'de çalışma iznini yurt dışındaki Türk Dış Temsilciliğine müracaat ederek temin etmiş yabancıların çalışma izninin geçerli olabilmesi için takip etmesi gerekli prosedür olan en geç 90 gün içinde ülkeye giriş vizesi talebinde bulunmak ve ülkeye giriş yaptıktan sonra da en geç 30 gün içinde ikamet tezkeresi almak için başvuru yapmak koşulları değiştirilmiştir. Yeni uygulama ile yurt dışındaki Türk Dış Temsilciliklerinden alınmış olan çalışma izni, aynı zamanda vize muafiyet belgesi niteliğinde olup vize alınmasına ve akabinde de ikamet izni başvurusunda bulunulmasına ihtiyaç kalmamış, yabancı kişiye çalışma izin belgesinde yazılı süre kadar Türkiye'de çalışma ve ikamet izini tanınmıştır.
  • Yurt dışındaki Türk Dış Temsilciliklerinden ikamet ve çalışma izni alarak Türkiye’ye gelen yabancılar, giriş tarihinden itibaren en geç yirmi iş günü içinde adres kayıt sistemine kayıtlarını yaptırmak ZORUNDADIRLAR.
  • Türk vatandaşı ile evli olup sahip oldukları ikamet tezkeresi ile Türkiye'de ikamet eden yabancılar, ikamet tezkeresinde belirtilen ikamet süresi dolduğunda önceden ikamet edilen yerin Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şubesine, en geç ikamet izin süresinin bitiminden 15 gün sonrasına kadar yapılabilen uzatma başvurusu artık ikamet izni süresinin dolmasına altmış gün kalmasından itibaren ve her koşulda ikamet izni süresi dolmadan önce ikamet edilen yerin bağlı olduğu valiliğe yapılmalıdır. Bir defada en fazla iki yıl uzatma yapılabilecektir. Bununla birlikte son bir yıl içinde toplamda yüz seksen günden fazla süreyle yurt dışında kalınması durumunda verilmiş ikamet izni İPTAL EDİLİR.
  • Vize veya vize muafiyeti süresini on günden fazla aşanlar veya vizesi iptal edilenler, çalışma izni olmadan çalıştığı tespit edilenler, ikamet izni bulunup da süresinin sona ermesinden itibaren kabul edilebilir gerekçesi olmadan ikamet izni süresini on günden fazla ihlal edenler, ikamet izinleri iptal edilenler ve geçimini meşru olmayan yollardan sağlayanlar hakkında SINIR DIŞI ETME KARARI alınır.
  • Vize ihlali veya başka bir sebeple sınır dışı edilen yabancıya idari para cezası yanında Türkiye’ye giriş yasağı olarak verilebilecek azamî süre beş yıldır. Ancak vize veya ikamet izni süresi sona eren ve bu durumları yetkili makamlarca tespit edilmeden önce Türkiye dışına çıkmak için valiliklere başvuruda bulunup hakkında sınır dışı etme kararı alınan yabancıların Türkiye’ye giriş yasağı süresi BİR YILI GEÇEMEZ.



-Öne çıkan hususlar bunlar.

-Özellikle eşi yabancı uyruklu olup Türkiye'de ikamet eden arkadaşların eşlerinin ikamet tezkerelerini uzatmak için her seferinde yaptıkları gibi sürenin bitiminden 15 gün sonrasına kadar yabancılar şubesine müracaat edebilecekleri yanılgısı ile hareket etmeyerek yukarıda bu konuda yazılı açıklamaya dikkat etmelerinde fayda var.Aksi takdirde sıkıntı yaşayabilirler.


-Türkiye’de ikamet edecek yabancıların ikamet izni başvuruları yabancıların vatandaşı olduğu ya da yasal olarak bulunduğu ülkedeki konsolosluklardan yapılır.

-Ayrıca ikamet izni başvuruları 31/12/2014 tarihine kadar yurt içindeki İl Emniyet Müdürlükleri Yabancılar Şubesinden alınmaya devam edilecektir.

-Daha geniş bilgi için ilgili kanunu inceleyiniz ya da ilgili bir işleminiz olduğunda yurt dışında Türk Dış Temsilciliklerine, yurt içinde valiliklere veya Göç İdaresi Genel Müdürlüğüne müracaat ediniz.
 
6458 SAYILI KANUNA GÖRE İKAMET ÇEŞİTLERİ VE İKAMET TEZKERESİ İÇİN İSTENEN BELGELER:

İkamet işlemleri ve istenen belgeler için linki tıklayınız:


 
 


 
------------------------------

Özet Yazının Kaynakları:
 
 
 
 
  
8626 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın