• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/p/Yunt%C3%BCrk-Yunanistan-T%C3%BCrkleri-K%C3%BClt%C3%BCr-ve-Dayan%C4%B1%C5%9Fma-Derne%C4%9Fi-100081744846002/?_rdr
  • https://twitter.com/yun_turk
YUNTÜRK LOGO

Batı Trakya ile ilgili YÖK Tez ve Makaleler
TBMM'de Batı Trakya Oturumu
Hava Durumu
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar34.440034.5781
Euro35.959736.1038
Yunturk Twitter
Ziyaret İstatistiği
Aktif Ziyaretçi120
Bugün Toplam680
Toplam Ziyaret5396280
                        
YUNANİSTAN TÜRKLERİ KÜLTÜR VE DAYANIŞMA DERNEĞİ 
İlahiyatçılar Grubu “240 İmam Yasası” ve “Müftülük” meseleleri için toplandı
İlahiyatçılar Grubu “240 İmam Yasası” ve “Müftülük” meseleleri için toplandı

Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği’ne üye olan ilahiyatçılar, yönetim kurulunun daveti üzerine 12 Şubat 2014 Çarşamba günü, derneğin toplantı salonunda bir araya geldi ve başta “240 İmam Yasası” olmak üzere, Müftülükler ve Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığı’nın dinî haklarına yapılan haksız müdahalelerin genel bir değerlendirmesini yaptılar.

Görüşmeler esnasında, gayrimüslim bir ülke olan Yunanistan’da azınlık olarak bırakılan Müslüman Türk Toplumu’nun dayanağını oluşturan İslâm Hukuku’nun ilkeleri, uluslararası antlaşmalar ve azınlık haklarını himaye eden yasaların uygulanıp uygulanmadığı genel hatlarıyla değerlendirildi. Toplantı, 52 kayıtlı üyeden 37 üyenin katılmasıyla gerçekleşti.

Toplantıda, söz alan konuşmacılar şu hususlara vurgu yaptılar.

Müftülükler

Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığı’nın dinî hakları Kur’an ve Sünnet esaslarına göre belirlenmiştir.

Yunanistan 3 Şubat 1830 yılında Londra Konferansı ile bağımsız bir devlet olarak tanındıktan sonra, imzaladığı protokolün 6. maddesiyle Müslüman Azınlığın yaşam hakkını güvence altına almıştır.

2 Temmuz 1881 yılında yapılan İstanbul Antlaşması’nın 8. maddesi ile de Müslümanların azınlık haklarına tekrar vurgu yapılmıştır. Balkan Savaşları’ndan sonra yapılan ve 14 Kasım 1913 tarihinde imzalanan Atina Antlaşmasıyla Yunaistan’da kalan Müslüman Türk Azınlığı’na en geniş kapsamlı haklar tanınmıştır. Aynı antlaşma, 4213 sayılı 14-11-1913 tarihli yasa ile Yunanistan Meclisi tarafından onaylanmıştır.

Bu antlaşma ile Osmanlı topraklarında yaşayan Ortodoks Rum Azınlığı’na tanınan haklar, Yunanistan’da yaşayan Müslüman Türk Azınlığı’na da tanınmıştır.

Kısaca, Ortodoks Rumlara Fatih Sultan Mehmet tarafından verilen eman ile tanınan patrik ve metropolitlere karşılık Başmüftülük ve Müftülükler, 1844 yılında kurulan Ruhban Okulu’na karşılık da 3 Numaralı Protokol’ün 6. Maddesiyle Yunanistan’da kalan Müsüman Türk Azınlığı’na da İslâm Hukukunu bilen müftü seviyesinde din adamları yetiştirmek üzere bir Yüksek İlâhiyat okulunun açılması öngörülmüştür.

Türkiye’deki Metropolitliklere karşı Yunanistan’da 1928 yılında 12 müftülük belirlenmiş, 1952 yılında ise üçü Trakya’da bırakılarak diğerleri lağv edilmiştir. 
 
Antlaşmalara göre, “patrikleri “Sen Sinot” Meclisi seçtiği gibi”, Başmüftüyü de Müftüler seçer. Hristiyan geleneğinde olduğu gibi Türkiye’de de Metropolitleri kilisede aksiyos – anaksiyos demek suretiyle halk seçtiği gibi, Yunanistan’da da Müftüleri seçme hakkı Müslümanlara tanınmıştır.

Ne yazıktır ki bu antlaşmalar ortada dururken bugün ülkemizde Başmüftü olmadığı gibi, Müftülük konusunda yapılan usulsüz uygulamalarla bölgemizde kargaşa yaşanmaktadır.

“240 İmam Yasası”

2007 yılında çıkarılan bir torba yasa ile azınlığı rencide eden bir uygulama başlatılmıştır. 23.02.2007 tarihli 3536 sayılı bu yasanın 36-39. maddeleri ilk çıktığı zaman tayinli müftülere camilere din görevlisi atamayı öngörürken, 2013 yılında bu dört maddenin üçü üzerinde değişiklik yapılarak tayinli müftülerden bu yetkiler alınmış, Milli Eğitim ve Din İşleri Bakanlığı’na verilmiştir.

Ayrıca devlet okullarına giden Müslüman Türk Çocukları hedef alınarak çıkarılan bazı kararnamelerle, ana dili Türkçe olan çocuklara Elence İslâm Dini öğretilmeye çalışılmaktadır.

Yunanistan’da okullardaki din dersi zorunlu olmadığı halde, bu konu okul yöneticileri tarafından net bir şekilde çocuklara ve velilere anlatılmadığından başka çeşitli yöntemlerle çocukların bu derse girmeleri teşvik edildikleri duyulmaktadır.

Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği ilahiyatçı üyeleri, yasal çerçevede azınlık kamuoyunu bilgilendirmek, konunun hukuki ve siyasi boyutunu değerlendirmek üzere azınlık hukukçuları ve siyasileriyle toplantılar düzenleme kararı almıştır.

Kamuoyuna duyurulur.

Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği İlahiyatçılar Grubu

 

  
1692 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın