• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/p/Yunt%C3%BCrk-Yunanistan-T%C3%BCrkleri-K%C3%BClt%C3%BCr-ve-Dayan%C4%B1%C5%9Fma-Derne%C4%9Fi-100081744846002/?_rdr
  • https://twitter.com/yun_turk
YUNTÜRK LOGO

Batı Trakya ile ilgili YÖK Tez ve Makaleler
TBMM'de Batı Trakya Oturumu
Hava Durumu
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar34.440034.5781
Euro35.959736.1038
Yunturk Twitter
Ziyaret İstatistiği
Aktif Ziyaretçi110
Bugün Toplam769
Toplam Ziyaret5396369
                        
YUNANİSTAN TÜRKLERİ KÜLTÜR VE DAYANIŞMA DERNEĞİ 
Yunanistan'daki camiler ibadete açılsın



Yunanistan'daki camiler ibadete açılsın


Gazeteci-yazar Simeon Soltaridi'nin Yunanistan'daki camilerin ibadete açılması konusunda kaleme  aldığı makaleyi aşağıda okuyabilirsiniz:




Kurban Bayramı
 
15 Ekim günü Müslüman dünyası en büyük dini bayramlarından olan Kurban Bayramı’nı kutluyor.

Yine tekrar, Yunanistan’da yaşayan ve ziyaret eden Müslümanların ibadetini nerede yapacakları konusunda gazeteler ve televizyon kanalları fotoğraf ve yorumlarla dolacak. Elektronik basında da Yunanistan’ın farklı dinlere bakışındaki belirsizliği destekleyecekler.

Doğal olarak başka sesler de var; gerçekçi, çağdaş görüşler. Onlar Yunanistan’ın 20 Yüzyıl’ın ortalarını yaşamadığını düşünüyor ki o zamanlar değişik dini dogmalara ait göçmenler yoktu, ya da Müslüman ülkelerden ve Türkiye’den Yunanistan’a karşı turizm hareketi çok fazla değildi. Türkiye Balkanlar’a karşı tarihsel ve dini turizmi çok geliştirdi. Bu durum, onlarca Osmanlı yapısı ve camisi olan Yunanistan’a karşı da böyle oldu ki bu Türk turistler için bir çekim alanı olabilir.

Ancak belli ki ulusal gurur ve kutsala saygı konularında bilgisizler. Bu durumda da Atina’ya cami inşasına ve camilerin yılda iki defa Müslümanlara tahsis edilmesine karşı çıkıyorlar. Daha da ileriye gidebilirim. Kutsal yerleri Müslümanlar istedikleri takdirde neden verilmesin?

Ve, yine Türkiye’nin 2000 yılından bu yana yaptığı açılımlar konusunda da bilgi sahibi değildirler. İlk başlarda Ekümenik Patrikhane Kapadokya’da Sinassos’ta (Mustafapaşa) Aziz Konstantin ve Eleni kilisesinde ayin yapmak istedi. Yerel ve genel bazda itiraz oldu. Ancak bunlar aşıldı ve şimdi her yıl sadece Kapadokya’da değil; Bursa, Ayvalık, Doğu Trakya, Karadeniz, Efes, Bergama v.d. yerlerde ayinler düzenlenmektedir. 80 yıl aradan sonra Sinassos’ta (Mustafapaşa) ayin yapıldı. Ekümenik patriğin veya diğer din adamlarının eşliğinde yapılan ayinlere Yunanistan’dan ve bütün dünyadan Helenler katılmakta; ata topraklarını ziyaret etmekte, oradaki insanlarla görüşme yapmaktalar ki onlar evlerini de açmaktadırlar.

Kurban Bayramı fırsatı dolayısıyla Yunanistan’da yine “tecrübesiz güzel” misali anları yaşayacağız; çünkü camiler ibadet için yine açılmayacak. Selânik’te yaşayan Müslümanlar, Selânik belediye başkanından Sultan II. Mehmet zamanından kalma Alaca İmaret Camii’ni ibadet için istediler ki bu cami adeta buranın süsü gibidir. Ancak Trakya’daki yasal ve yasal olmayan müftüler sorunu aşılmadığı takdirde ki bu konu on yıllardan bu yana inananları ve Türk-Yunan ilişkilerini etkilemektedir. Selânik belediye yönetimi camiyi ibadet için açtığı takdirde yine “hangi müftünün imamı ibadeti yaptıracak” gibi bir sorunla karşılaşılacak. Sorun hemen çözülmediği takdirde inanları parklarda, kaldırımlarda ve otellerde ibadet ederken göreceğiz.

Ancak Cuma-Pazar arası Yunanistan’ı ziyaret eden Müslüman Türkler nerede ibadetlerini yapacaklar?

Bir kültür mirası olarak camiler Kültür Bakanlığı’na bağlıdır. Dışişleri Bakanlığı iyi komşuluk ilişkileri ve Maliye Bakanlığı da turizm gelirlerini toplayan bakanlık olarak, sadece bayramlarda değil, istek karşısında camileri ve kutsal yerleri tahsis etme konusunda bir şey yapamazlar mı?

Örnek bir dostluk gösterisi olarak, insanların dini duygularına saygı duyarak Selânik’teki Alaca İmaret Camii, 1825’te Midilli’de inşa edilen Yeni Cami, 1560’ta Trikala’da bina olan Kurşunlu Camii ve Yanya’daki Fethiye Camii bayramlarda ibadete açılsın!

Camilerin ibadet için tahsis edilmeleri Yunanistan ile Türkiye arasındaki sorunları sınırlayacak, dini ve tarihi turizmden gelen gelirleri artırmanın yanı sıra en önemlisi de Yunanistan’ın Müslüman ibadetlerinden korkmadığını ve kaybedecek bir şeyi olmadığını da göstermiş olacaktır; tıpkı Türkiye’nin bir şey kaybetmediği gibi. Tam tersine Türkiye bu bölgeleri ziyaret eden insanlardan faydalanmıştır.

Son on yılda Anadolu’daki kiliselerin çalışmaları, özel şahıslara geçen kiliselerin tekrar Rumlar tarafından satın alınmaları hepsinden önemlidir. Ancak Yunanistan yarın gelecek olan iyi şeyleri görmeden geçmişte kalmıştır.

 Simeon Soltaridi
 
(rodoprüzgarı)
  
2978 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın