• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/p/Yunt%C3%BCrk-Yunanistan-T%C3%BCrkleri-K%C3%BClt%C3%BCr-ve-Dayan%C4%B1%C5%9Fma-Derne%C4%9Fi-100081744846002/?_rdr
  • https://twitter.com/yun_turk
YUNTÜRK LOGO

Batı Trakya ile ilgili YÖK Tez ve Makaleler
TBMM'de Batı Trakya Oturumu
Hava Durumu
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar34.440034.5781
Euro35.959736.1038
Yunturk Twitter
Ziyaret İstatistiği
Aktif Ziyaretçi20
Bugün Toplam264
Toplam Ziyaret5395864
                        
YUNANİSTAN TÜRKLERİ KÜLTÜR VE DAYANIŞMA DERNEĞİ 
Ömer ÖZKAYA
Devlet Sözü
20/08/2015
Devlet Sözü
 
Haziran 8, 2015
 
Osmanlı-Yunan Savaşı'ndan hemen öncedir. Sultan Hamid, harb kararı için Vükela Meclisi'ni toplamıştır. Ordu Kumandanı Rıza Paşa, harbe hazırlık için acilen 200 bin altın ister. Maliye Bakanı Nazif Paşa ayağa kalkar: "Para hazır... Memleketin böyle günlerini düşünerek sakladığım ihtiyat akçesinden bu parayı veririm" der. Sadrazam Halil Rıfat Paşa, Padişah'a "Maliye Nazırı kullarının işbu vatanperverane ihtiyatından dolayı taltifini..." arzeder. 
 
Sultan Hamid, Maliye Bakanı'na imtiyaz nişanı verir, bir hafta sonra da, bir devlet başkanının yapması gerekeni yapar. Sait Paşa ne olduğunu şöyle anlatır: "Zat-ı Şahane, Maliye Bakanı'nın bu parayı biriktirdiğinden haberdar değildi. Kendisi altının kudretini bilirdi. Bu paranın, bir ihtilal ya da kendisini tahttan indirmede kullanılabileceğini hesapladı." 
 
Maliye Bakanı, ihtiyatlı davranmasından dolayı ödüllendirilir ancak devletten habersiz bu faaliyetinden dolayı, göğsünde imtiyaz nişanı, Sivas Valiliği göreviyle, başkentten uzaklaştırılır. 
 
Devlet arabası yürüsün 
 
Sene 1880... Ahmet Vefik Paşa'nın Bursa Valiliği yılları... Şehrin ana yolları, dini değerler izafe edilen bazı yapılar ve EŞRAF'ın işgali altındadır. Konaklarının etrafından geçen yolları çıkmaz sokak haline getiren şehrin ileri gelenlerini önleyecek kuvvet yoktur. Öncekilere benzemeyen Vali Ahmet Vefik Paşa, yıkmaya karar verdiği sokağı çıkmaz hale getiren duvar ya da yapının üzerine makam arabasını sürer, son noktaya gelince şu emri verirmiş: "Bu, Yüce Osmanlı Devleti'nin makam arabasıdır. Devlet arabası geri döner mi? Geri dönerse devletin haysiyet ve itibarı sarsılır! Yıkın şu duvarı da DEVLET ARABASI yürüsün!" 
Bu ülkede ne zaman ki sürücüsünü bulan devlet arabası, halk yararına, yol kesenleri devirmişse, geriye ne kaldıysa işte bu cesaretli dönemlerden kalmıştır. 
 
"Söz yerde kalmasın" 
 
Yavuz Sultan Selim, Sadrazamı Koca Mustafa Paşa'nın, taht ateşiyle yanıp tutuşan Şehzade Ahmet ile gizli münasebetini ve bazı isyanlarda parmağı olduğunu öğrenir. Koca Mustafa Paşa'ya olan öfkesi, onun idamından sonra da sönmez ve onun adını taşıyan cami ve imareti de yıktırmak üzere emir verir. Camiyi yıkmaya gelenler, bazı olağanüstü hallerle karşılaşır, geri dönerler. 
 
Anlatılanlara sinirlenen Yavuz Selim "Kendim varayım ve onu yerle bir edeyim" der. Oraya vardığında, caminin avlusunda medreseleri olan Sümbül Efendi çıkar karşısına, rivayete göre; atının ayakları, dizlerine kadar yere batar, hata ettiğini anlar ve niyetinden vazgeçer. Maksadını gizlemeye çalışsa da Sümbül Efendi anlar, "Padişahların fermanlarını yerine getirmek gerekir. Sizin sözünüz, devlet sözüdür. Hiç olmazsa medreselerin bacalarından bir kaçını yıkın ki, devletin sözü yerde kalmasın" der. Bir kaç baca yıkılır. 
 
"Hakiki" olanın önünü kapatırsanız, meydan; devletin başına bela olacak olan "sahte"ye kalır.
 
Ömer Özkaya / Güneş Gazetesi


825 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

Oyunu anlayamamak - 08/03/2016
Oyunu anlayamamak
Dünyanın bir ahlak hareketine ihtiyacı var - 01/03/2016
Dünyanın bir ahlak hareketine ihtiyacı var
12 Mart Muhtırası - 07/02/2016
12 Mart Muhtırası
Parçalanmışlık - 02/02/2016
Parçalanmışlık
ABD’ye Devredilişimiz - 26/01/2016
ABD’ye Devredilişimiz
Yönlendirme - 21/01/2016
Yönlendirme
Tilki Uygarlığı - 17/01/2016
Tilki Uygarlığı
Öngörmek - 13/01/2016
Öngörmek
Olaylarla Esir Alınmak - 22/12/2015
Olaylarla Esir Alınmak
 Devamı