• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/p/Yunt%C3%BCrk-Yunanistan-T%C3%BCrkleri-K%C3%BClt%C3%BCr-ve-Dayan%C4%B1%C5%9Fma-Derne%C4%9Fi-100081744846002/?_rdr
  • https://twitter.com/yun_turk
YUNTÜRK LOGO

Batı Trakya ile ilgili YÖK Tez ve Makaleler
TBMM'de Batı Trakya Oturumu
Hava Durumu
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar34.440034.5781
Euro35.959736.1038
Yunturk Twitter
Ziyaret İstatistiği
Aktif Ziyaretçi19
Bugün Toplam191
Toplam Ziyaret5395791
                        
YUNANİSTAN TÜRKLERİ KÜLTÜR VE DAYANIŞMA DERNEĞİ 
Ferruh ÖZKAN (Genel Başkan)
fozkan57@hotmail.com
YUNANİSTAN KRİZİ VE SORUMLULARI
17/07/2015
YUNANİSTAN KRİZİ VE SORUMLULARI

Sevgili gönül bekçileri

 

Bir bayram gününde hepinize iyi istirahatlar diler,
 
bayramınızı tebrik ederim.
 
Yunanistan'ın içine düştüğü sıkıntıyı kısa zamanda aşmasını beklemiyorum.
 
Siyasetçiler birbirini suçlasa da, gelinen noktada yaşanan krizin sorumluları olarak 1975 bu yana var olan iki siyasi partinin yöneticilerinin kabahatli olduğunu söyleyebilirim.
 
Kazandığından daha fazla harcama yapan kişi ve ülkelerin iflâs etmesi eşyanın tabiatı gereğidir. Yunanistan'da yaşanan hadise de ancak bu şekilde özetlenebilir.
 
Hatırlamak lâzım ki Yunanistan'da yaşanan kriz bugünün meselesi değil. Hadisenin bu noktalara geleceği yıllar öncesinden belliydi.
 
İşte bir haber: "Avrupa Birliği (AB), iflâsın eşiğinde olan Yunanistan'ın uygulayacağı tasarruf tedbirlerini denetlemek ve borçların ödenmesi için yapılacak yoğun özelleştirme operasyonlarını kontrol altında tutmak için ülkenin egemenliğini ‘kısıtlayacak'. (...) Bu denetim akıllara, Osmanlı İmparatorluğu'nun son döneminde, borçların ödenmesini garanti altına almak için Avrupa ülkeleri tarafından kurdurulan ve hazinenin yerini alan Düyun-u Umumiye (Genel Borçlar) idaresini akıllara getirdi."
(Milliyet, 5 Temmuz 2011)
 
4 yıl önceki haber, tam da bugünü anlatmıyor mu? 2011'de alınan kararlar bile komşumuz Yunanistan'ı kurtarmaya yetmedi ve maalesef daha feci durumlara düştüler. Yunanistan, son hamle olarak Avrupa Birliği ile anlaşmaya vardı ve bu haber piyasaları sevindirdi. Ancak, atılan imzalar sıkıntının sona ereceğini akla getirmesin. Daha alınması gereken çok uzun bir yol var. Uzmanlar, son anlaşmayı da yine "Düyun-u Umumiye"ye benzetiyor. Komşumuz Yunanistan'ın, israfı terk etmediği müddetçe sıkıntıları geride bırakması mümkün görünmüyor.
 
Ekonomi yazarı Erdal Sağlam da, "Türkiye'nin Yunanistan örneğinden çıkarması gereken dersler" olduğuna dikkat çekmiş. "Halkı ilelebet kandırmak mümkün değildir ve yaptığınız yanlışların faturası hep çıkar" diyen Erdal Sağlam, şöyle devam etmiş: "Yunanistan'da yaşananlar, bir halkın hamasi duygularıyla oynayarak, ekonomik ve siyasî gerçeklerden kaçılamayacağını bir kez daha ortaya çıkardı. (...) Dolayısıyla politikacılar halka gerçekten hizmet etmek istiyorlarsa, (...) halka dünya gerçekleri ve bu gerçekler kapsamında yapabileceklerini samimî olarak anlatmalıdırlar. Doğru liderlik de budur... (...) O kadar çok boyutlu uluslar arası bir örnek yaşanıyor ki; bence her ülkenin bu örnekten ders alması gerekiyor. (...)
 
Her şeyden önce net borçlu bir ülke iseniz, dışarıdan gelen kaynağa bağımlı bir ekonomik sisteminiz varsa, ekonomik ve siyasî gerçeklere çok daha bağımlı olduğunuzu unutamazsınız. Yani ekonomik gerçeklere aykırı hareket eder, uluslar arası camianın güvenini kaybedecek işler yaparsanız, eninde sonunda gidip kafanızı duvara vurursunuz. Küresel bir ekonomi içindeyseniz, ekonomik kurallar genel hatlarıyla bellidir; bunlara uymak zorundasınız. (...) Politikacılar genellikle ödenecek faturayı görüp başkalarına çıkarılmasını sağlamaya çalışırlar, ama o faturayı sonunda halk öder."
(Hürriyet, 13 Temmuz 2015)
 
Türkiye'de bugün için böyle bir tehlike görülmese de, önümüzdeki yıllarda olmayacağı anlamına gelmez. Ölçüsüz borç ve israf devam ettiği müddetçe, benzer krizlere yuvarlanma ihtimali her zaman için vardır.
 
Yunanistan örneğinden fert ve devlet olarak ders alalım ve israf yarışına son verelim. Ekonomik krizler sebebiyle ağır bedeller ödeyen masumlara da duâ edelim.
 
Not: Bu yazı 15 Temmuz 2015 tarihli YENİ ASYA GAZETESİ
 
Yazarı Sayın Faruk Çakır ın köşesinden alınmıştır.
 
Hepinize tekrar iyi bayramlar dilerim

 



2008 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

Bakın Halk gerektiğinde nasıl Başarıyor. - 24/09/2015
Bakın Halk gerektiğinde nasıl Başarıyor.
KENELER-PARAZİTLER - 14/08/2015
KENELER-PARAZİTLER
Ters Çevrilen Kaplumbağa - 30/06/2015
Keşke, sadece büyük vaatlerde bulunmakla ‘Düşündüğümüz Büyük ve Güçlü Batı Trakya’ya ulaşmak mümkün olsaydı. Ne yazık ki çalışmadan, terlemeden, koşmadan böyle bir hedefe ulaşmak mümkün değil.
Kısa ve öz iki konu - 28/04/2015
Kısa ve öz iki konu: 23 Nisan 1920 Türklüğün 20.yüzyılda sökülmeyecek şekilde perçinlendiği gün 23 Nisan 2015 Yeniden yelken açmaya karar verdiğim gün
TAVŞANA KAÇ..TAZIYA TUT - 26/03/2015
TAVŞANA KAÇ..TAZIYA TUT
ÇOBAN ARANIYOR - 12/01/2015
ÇOBAN ARANIYOR
Umuda giden yolculuk - 30/12/2014
Umuda giden bir yolculuk ta gelecek ile ilgili beklentiler taşımak, hayatın oyunlarına karşı yenik düşmemektir. Umuda yürümek,gözlerimizdeki parıltıyı kaybetmeden, yenilgiyi kabullenmeden azimle geleceğe yürümektir.
‘GÜVENSİZLİK’ - 14/12/2014
Sevgili Gönül Bekçileri Hepinizi sevgi ve saygılarımla selamlıyorum Sayın Başbakanımız Ahmet Davutoğlu'nun Yunanistan ziyaretini gerçekleştirdiği 5-6 Aralık tarihlerinde bende hasbelkader Batı Trakya ve Atina'da bulundum.
Hac Yolunda gider gelirken ! - 21/11/2014
Hac Yolunda gider gelirken !