• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/p/Yunt%C3%BCrk-Yunanistan-T%C3%BCrkleri-K%C3%BClt%C3%BCr-ve-Dayan%C4%B1%C5%9Fma-Derne%C4%9Fi-100081744846002/?_rdr
  • https://twitter.com/yun_turk
YUNTÜRK LOGO

Batı Trakya ile ilgili YÖK Tez ve Makaleler
TBMM'de Batı Trakya Oturumu
Hava Durumu
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar34.440034.5781
Euro35.959736.1038
Yunturk Twitter
Ziyaret İstatistiği
Aktif Ziyaretçi91
Bugün Toplam894
Toplam Ziyaret5396494
                        
YUNANİSTAN TÜRKLERİ KÜLTÜR VE DAYANIŞMA DERNEĞİ 

Türk esnaf, dükkanlarını kapatarak farklı iş alanlarına yöneliyor Esnaf, ayakkabı tamirciliği, terzilik gibi mesleklere yöneliyor.

Yunanistan’ı Vuran Ekonomik Kriz, Batı Trakya’da Unutulmaya Yüz Tutmuş Meslekleri Canlandırdı

Türk esnaf, dükkanlarını kapatarak farklı iş alanlarına yöneliyor Esnaf, ayakkabı tamirciliği, terzilik gibi mesleklere yöneliyor.

Yunanistan’da ekonomik kriz nedeniyle çarşı ve pazarlarda büyük durgunluk yaşanırken, işsizlik rakamlarının rekor düzeye ulaştığı Batı Trakya bölgesinde çok sayıda esnaf, ek gelir sağlamak amacıyla farklı iş alanlarına yöneliyor.

Mali krizin olumsuz etkilerinin toplumun tüm kesimlerinde en belirgin haliyle yaşandığı Gümülcine ve İskeçe kentlerinde vergi ve kira giderlerinin altından kalkamayan bazı dükkan sahipleri yeni uğraşlar edinmeye başladı. Bölgede daha önce rağbet gören çok sayıda lüks mağaza birbiri ardına kapılarına kilit vururken, ayakkabı tamircisi ve eski kıyafetleri yenileyen terzi gibi unutulmaya yüz tutan bazı eski meslekler de yeniden canlandı.

Gümülcine’de kent merkezinde bulunan tarihi Eski Cami’nin karşısında kiraladığı küçük bir dükkanda terzilik yapan 35 yaşındaki Vildan Ali, üç yıldır bu işi yaptığını ve kazancından memnun olduğunu söyledi. Ali, önceleri daha çok çarşıdaki giyim eşyası satan bazı dükkanlara küçük işler yaptığını ancak ekonomik krizin derinleşmesiyle vatandaşlardan gelen işlerde yoğunluk yaşandığını belirterek, “Bazı günler 12 saatten fazla çalışıyorum. Ev işlerine bakmaya zamanım kalmıyor. Ancak kazancımız çok iyi” dedi.

Kriz nedeniyle eşinin maaşında kesinti yapılmasının ardından ailesini geçindirmek için çalışmak zorunda kaldığını anlatan Ali, müşterilerinin çoğunluğunu Yunan kadınların oluşturduğunu ve daha çok eski elbise ve kıyafetleri yenileme işleri yaptığını belirtti.

Gümülcine çarşısında 23 yaşındaki ortağı Selma Molla ile küçük bir terzi dükkanı işleten 31 yaşındaki Esin Hüseyinoğlu ise işlerin yoğun olduğunu ancak kazancın gittikçe azaldığını söyledi. İşe iki yıl önce çarşıdaki hazır giyim mağazalarına kısaltma ve daraltma işleri yaparak başladıklarını ancak krizin derinleşmesiyle bu mağazalardan gelen işlerde büyük azalma olduğunu ifade eden Hüseyinoğlu, “Önceleri mağazalardan gelen işlerden belirli bir gelirimiz oluyordu. Şimdi sadece vatandaşların getirdiği eski elbiseleri biçim değiştirerek yeniliyoruz. Ancak yine de iş oluyor” dedi. Hüseyinoğlu, daha önce çarşıdaki büyük mağazalarda tezgahtar olarak çalıştığını ve kriz nedeniyle piyasada işlerin azalmasıyla işten ayrılarak terzi dükkanı açtığını belirtti.

-Türk esnaf tarıma yöneliyor-

Gümülcine çarşısında oğluyla manifatura mağazası işleten ancak piyasada işlerin azalmasıyla dükkanı oğluna bırakarak tarıma yönelen 59 yaşındaki Ahmet Halil ise artık esnaflıkta hayır kalmadığını belirterek çiftçilik yapmaya başladığını söyledi. Çarşıdaki durgunluk nedeniyle kendisi gibi başka esnafların da dükkanlarını kapatıp, ya da geçici olarak başkasına devredip çiftçilik yaptığını belirten Halil, yeni işinden ümitli olduğunu ifade etti. Çiftçi bir aileden geldiğini ve toprağa yabancı olmadığını anlatan Halil, “Babadan kalma eski koçanı (tütün üretim izni) kullanarak tütün ektim. Ayrıca birkaç dönüm tarla kiralayarak bir miktar da bamya yetiştirdim. Fiyatlar söylendiği gibi olursa, inşallah dükkandan kazandığımdan daha fazlasını kazanacağım. Dükkanlar bu sıra sadece zarar yapıyor” diye konuştu.

- “Türkiye yardımcı olsun”-

Rodop Ticaret ve Sanayi Odası (Eber) Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Halil, Yunanistan’daki ekonomik krizin gün geçtikçe her alanda etkisini daha fazla gösterirken, Batı Trakya’daki Türk azınlık toplumunu da derinden etkilediğini söyledi.

Halil, ekonomik darboğazda bulunan Yunanistan’ın en yakın komşusu Türkiye ile ticari ilişkilerini geliştirmesinin, krizden kurtulmasına yardımcı olacağı gibi her iki ülkeye sağlayacağı kazanımların yanı sıra, coğrafi konumu nedeniyle Türkiye’ye en yakın bölge olan Batı Trakya’nın kalkınmasına da büyük katkı sağlayacağını belirtti. Bu konuda Türk azınlık mensuplarının oynayabileceği roller bulunduğunu ifade eden Halil, “Bölgemiz, sınırları itibarıyla anavatanımız Türkiye’ye en yakın bölgedir. Türkiye’nin bugünkü dev ekonomisiyle bizlere sağlayacağı avantajlar ve kolaylıklar olacaktır. Bizler iki ülke arasındaki ticaret ve işbirliğine köprü olmaya hazırız. Anavatan yetkililerinin Batı Trakya’daki biz soydaşlarına bu konuda ticari ilişkiler kurması ve bürokratik engellerin aşılmasına yönelik yardımlarda bulunmasından memnunluk duyacağız” dedi.

Gümülcine çarşısında beyaz eşya dükkanı işleten Halil, ülkedeki krizin kalıcı değil geçici olduğunu ifade ederek, Türk esnafın sabırlı olmasını ve daha çok çalışması gerekse de bundan yılmaması gerektiğini söyledi.

Ekonomik kriz nedeniyle bölge esnafının dükkanlarını kapatarak başka alanlara yönelmelerinin azınlık ekonomisinin yanı sıra bölge ticaretine de olumsuz etkileri olduğunu belirten Halil, bu durumun engellenmesi ve sorunlara çözüm bulunması için Eber nezdinde girişimlerde bulunacağını ifade etti.

Batı Trakya’da ekonomik kriz nedeniyle son aylarda bölgedeki ticaretin yüzde 70 oranında azaldığı, zor durumda kalan birçok dükkan ve işyerlerinin kapanma noktasına geldiği bildiriliyor. AB’nin ortak tarım politikası çerçevesinde, azınlık çiftçisinin başlıca gelir kaynağı olan tütüne getirilen kısıtlamaların ardından, bölgede bulunan az sayıdaki fabrikaların da kriz nedeniyle birer birer kapanmasıyla iş bulmakta zorlanan Türkler, tam bir ekonomik çıkmazla karşı karşıya bulunuyor.


(batıtrakyanet)


1080 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın