• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/p/Yunt%C3%BCrk-Yunanistan-T%C3%BCrkleri-K%C3%BClt%C3%BCr-ve-Dayan%C4%B1%C5%9Fma-Derne%C4%9Fi-100081744846002/?_rdr
  • https://twitter.com/yun_turk
YUNTÜRK LOGO

Batı Trakya ile ilgili YÖK Tez ve Makaleler
TBMM'de Batı Trakya Oturumu
Hava Durumu
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar34.440034.5781
Euro35.959736.1038
Yunturk Twitter
Ziyaret İstatistiği
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam78
Toplam Ziyaret5395678
                        
YUNANİSTAN TÜRKLERİ KÜLTÜR VE DAYANIŞMA DERNEĞİ 

Azınlık Çocuklarına Ana Vatandan Ruhsal Destek

Azınlık Çocuklarına Ana Vatandan Ruhsal Destek

Balkan ülkelerinde yaşayan Türk azınlık çocuklarının ruhsal sorunlarının tespit edilmesi amacıyla "Azınlıklarda Sosyal Destek ve Davranışsal - Duygusal Sorunların Araştırılması Projesi" hayata geçirildi.

Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Işık Görker, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Balkan ülkelerinde yaşayan Türk azınlıkların çeşitli şikayetlerle hastanelerine başvurduğunu söyledi.

Türk azınlıkların, Yunanistan'dan Türkiye'ye gelerek sıkıntılarını paylaşmak istediklerini belirten Görker, randevu verdikleri aileleri belirli aralıklarla izlemeye başladıklarını ifade etti.

Bu süreçle birlikte Yunanistan'daki Türk azınlıkların sorunlarıyla ilgilenen derneklerin kendileriyle iletişime geçtiğini belirten Görker, "Bizim dalımızda bizim dilimizi kullanan bir hekimin orada olmadığını öğrendik. Çocukların çeşitli sorunları olduğunu, Türkçe konuştukları için bu konuda Türkçe anlaşmak istedikleri bir hekime ihtiyaç duyduklarını öğrendik ve oradan davet aldık. Belirli günlerde ailelerle tanışmamızı istediler. Gümülcine ve İskeçe'nin merkezini ve köylerini tek tek dolaştık. Düzenlenen toplantılarda çeşitli sorularla karşılaştık ve azınlıkların kendi dillerinde yakınmalarını dile getirme ihtiyaçları olduğunu farkettik" dedi.

Yakınmalarını dinledikleri her kişiyi kliniğe çağırmanın mümkün olmadığını ifade eden Görker, şunları kaydetti:

"Yunanistan'dan başladığımız ve daha sonra geliştirdiğimiz bu proje kapsamında sürekli oraya gitmemiz mümkün değil. Çocukların ruhsal durumlarını değerlendirmek amacıyla bazı sorular sorarak genel bir tablo oluşturmayı düşündüğümüzde aklımıza bir proje geldi. Bulgaristan, Yunanistan, Makedonya, Kosova ve Karadağ, Türk azınlıkların yaşdığı ülkeler. Her ülkede azınlık olmanın getirdiği birtakım zorluklar var. Bunları düşünerek Balkan ülkelerinde yaşayan Türk azınlıkların ruhsal durumları ve sosyo demografik verilerinin değerlendirilmesiyle ilgili bir çalışma olabilir mi diye "Azınlıklarda Sosyal Destek ve Davranışsal - Duygusal Sorunların Araştırılması Projesi"ni hayata geçirdik."

Projenin, başlangıç aşamasında olduğunu belirten Görker, her yönüyle önemli bir çalışmaya imza atacaklarını düşünüğünü kaydetti.

Yunanistan'da kendi kültürünü korumak isteyen bir azınlığın olduğunu fark ettiklerini ifade eden Görker şöyle devam etti:

"Oradaki aileler, kendi çocuklarını kendi dillerinde ve kültürlerinde yetiştirmek istiyorlar. Öncelikle bizim varlığımızın oradaki toplum için önemli olduğunu görmek bu konunun önemli olduğunun farkına varmamızı sağladı. Yunanistan'da çocukların değerlendirilmesiyle başlayan ve 5 ülkede yapmyı planladığımız bu çalışma sonuçlarını toplayıp buradan daha ileri hizmetlere yöneltebilecek sonuçlar çıkartabiliriz. 5 ülkenin bilim insanlarıyla yapacağımız çalışma sonucunda mutlaka bir sonuç ortaya çıkacaktır. Umarım verilerin doğru şekilde alınmasını ve buradan çıkarılacak olan sonucun iyi bir hizmete yansımasını sağlayabiliriz"

(AA)


1080 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın