• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/p/Yunt%C3%BCrk-Yunanistan-T%C3%BCrkleri-K%C3%BClt%C3%BCr-ve-Dayan%C4%B1%C5%9Fma-Derne%C4%9Fi-100081744846002/?_rdr
  • https://twitter.com/yun_turk
YUNTÜRK LOGO

Batı Trakya ile ilgili YÖK Tez ve Makaleler
TBMM'de Batı Trakya Oturumu
Hava Durumu
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar34.440034.5781
Euro35.959736.1038
Yunturk Twitter
Ziyaret İstatistiği
Aktif Ziyaretçi92
Bugün Toplam917
Toplam Ziyaret5396517
                        
YUNANİSTAN TÜRKLERİ KÜLTÜR VE DAYANIŞMA DERNEĞİ 

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye ile Yunanistan arasındaki ikili ticaret

 

 

 

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye ile Yunanistan arasındaki ikili ticaret hacminin 5 milyar dolar seviyesine yaklaştığını belirterek, bu rakamı 10 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

Ekonomi Bakanlığı koordinasyonu ile Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) işbirliğinde gerçekleştirilen Türk-Yunan İş Forumu'unda konuşan Hisarcıklıoğlu, Avrupa ekonomik sistemi ile Kuzey Afrika ve Ortadoğu coğrafyasının, yaşanan siyasi ve ekonomik krizlerle birlikte, dönüşüm süreci içinde olduğunu dile getirerek, "Türk iş dünyası olarak, Yunanistan'ın içinde bulunduğu zorlu ekonomik durumu yakından takip ediyoruz ve ekonomik krizle mücadelenizde destek vermeye hazırız" dedi.

Türkiye ile Yunanistan arasındaki ikili ticaret hacminin 5 milyar dolar seviyesine yaklaştığını belirten Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti: "Biz 10 milyar doları hedefliyoruz. Karşılıklı yatırım ilişkilerimiz de canlandı. Yunanistan'ın Türkiye'deki yatırımları 6 milyar dolara ulaştı. Türk şirketleri de Yunanistan'da yatırımlar yapmaya başladılar. Yunanistan otoriteleri tarafından kolaylaştırılan vize rejimi ile ülkelerimiz halkları arasındaki karşılıklı ziyaretler rekor seviyelere çıktı. Ülkelerimiz arasında ekonomik ilişkilerin özellikle son 10 yılda kat ettiği mesafe, ümit verici olmakla birlikte, aynı gümrük birliği içinde yer alan iki komşu ülkenin potansiyelini yansıtmaktan uzaktır."

Hisarcıklıoğlu, iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin gelişmesi için fırsatları iyi değerlendirip, riskleri iyi yöneterek, daha güçlü ekonomik ilişkiler tesis edilmesi gerektiğine işaret etti. Hisarcıklıoğlu, "Büyük tarihçi ve yazar Heredot'un tasviriyle 'dünyanın en güzel coğrafyasına ve en iyi iklimine sahip Ege' bizi birleştiren bir deniz olsun, barış destanını yeniden hep birlikte yazalım" ifadelerini kullandı.

İki ülkenin sahip olduğu ekonomik potansiyelden yararlanabilmek için, Türk ve Yunan iş dünyasının, bu forumlar vesilesiyle iyi niyet bildirileri ve temennilerin ötesine geçmesi gerektiğinin altını çizen Hisarcıklıoğlu, kazan-kazan anlayışı ile yeniçağın sunduğu fırsatların, verimli yatırımlara ve ortaklıklara dönüştürülmesi gerektiğini söyledi.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, bölgede güçlü ekonomik entegrasyon için iş dünyası olarak, insan ve mal hareketlerinin önündeki bürokratik engellerin kaldırılmasını talep ettiklerini vurgulayarak, şunları söyledi: "Daha fazla karşılıklı mal ve hizmet ticareti, daha fazla insan hareketi, tüm taraflar için ortak değer yaratacaktır. Gelin daha fazla ticaret, daha fazla ekonomik işbirliği için, aramızdaki ulaştırma imkanlarını zenginleştirelim. Ege Denizi'nin iki yakasını birbirine bağlayan deniz yolları bağlantısı kuralım, kronikleşen taşıma kotası meselesine kalıcı çözümler getirelim."

Yunanistan Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği Başkanı Constantine Michalos'un daveti üzerine geçen yıl eylül ayında Atina'ya bir ziyaret gerçekleştirdiğini anımsatan Rifat Hisarcıklıoğlu, "Bu ziyaret esnasında, 2001 ekonomik krizinden edindiğimiz tecrübeleri kendisiyle paylaştım. Ayrıca Yunanistan Ekonomi Bakanı Kostis Hatzidakis ve Turizm Bakanı Olga Kefalogianni ile de toplantılar gerçekleştirdik. Daha sonra ben de kendisini Birliğimizde ağırladım ve ülkelerimizin ekonomik ve ticari ilişkileri üzerine fikir alışverişinde bulunduk. Bu görüşmelerden sonra iki ülke arasında en kısa zamanda gerçekleştirilmesi gereken birçok girişimler olduğuna kanaat getirdik" bilgisini verdi.

İki ülkenin de inanılmaz bir turizm potansiyeline sahip olduğunu dile getiren Hisarcıklıoğlu, "İki ülkeyi turizm konusunda rakip olmaktan çıkarıp, ortak bir destinasyon haline getirmemiz gerekiyor. Ortak turizm paketleri hazırlayarak, Amerika kıtasından, Uzak Doğu'dan bölgemize hiç gelmemiş olan turistleri Yunanistan'a ve Türkiye'ye çekebiliriz" yorumunda bulundu.

Hisarcıklıoğlu, ortak turizm paketleri hazırlanması konusunda iki ülke Bakanlarının son derece istekle çalıştıklarını belirterek, burada özel sektöre de çok büyük sorumluluk düştüğünü söyledi.

Türk ve Yunan özel sektörünün bu ivmeyi yakalayacağına inandığını dile getiren TOBB Başkanı, "Dünya turizm pastasından daha fazla pay almak için iki ülke turizm sektörünün beraber hareket etmesi gerekiyor. Yunanistan Turizm Bakanı Olga Kefalogianni ile gerçekleştirdiğimiz görüşmede, kendisi Avrupa Komisyonu'nu vize konusunda Türkiye'ye uygulanan pilot uygulamanın ne kadar başarılı olduğuna dair bilgilendireceğini ve özel uygulamanın devam etmesini talep edeceğini iletmişti. Bu konudaki çalışmalarının devam ettiğini biliyorum ve kendisini kutluyorum" ifadelerini kullandı.

-"TOBB olarak akredite laboratuvar kurulması için elimizden geleni yapmaya hazırız"-

Kısa zamanda bu çabalarının faydalarını iki ülkenin turizm sektörü temsilcilerinin göreceğine olan inancını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Diğer yandan, bildiğiniz üzere, Türkiye'ye Yunanistan'dan daha yakın olan Yunan adaları, maalesef çok daha az maliyetli olduğu halde, günlük yiyecek-içeceklerini Türkiye'den temin edememektedir. Bu konuda yapılabilecek tek girişim, Türkiye'de, Yunan adalarına yakın olan noktalarda akredite laboratuvarlar kurmaktır. Biz Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği olarak, akredite laboratuvarların bir an önce kurulması için elimizden geleni yapmaya hazırız. Türk iş dünyası olarak, Yunanistan tarafından ilan edilen telekom, ulaşım altyapısı ve turizm sektörlerindeki özelleştirme programları ile de yakından ilgileniyoruz. İnanıyorum ki bu özelleştirme için Türk ve Yunan şirketler arasında kurulacak ortaklıklar ekonomik ilişkilerimizi hak ettiği noktalara çıkaracaktır."

"Bu ortaklıklar için, siyasi liderlerin kolaylaştırıcı rolü her zaman bizlerin önünü açacaktır" ifadelerini kullanan Hisarcıklıoğlu, yatırım izni, çalışma izni, oturma için gerekli bürokratik süreçlerin kolaylaştırılmasının Türk şirketlerini Yunanistan'da daha fazla yatırım yapmaya teşvik edeceğini söyledi.

Türkiye için AB üyeliğinin adeta durma noktasına geldiğine işaret eden Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti: "Bizim için AB süreci ve AB üyeliği çok önemli ve biz TOBB olarak, bu süreci canlı tutmak için çaba sarf ediyoruz. Bu vizyonla çalışıyoruz. Avrupa siyasetinin iki dayanağı olmalıdır; hukuk ve evrensel prensipler. Bu iki dayanak da Türkiye'nin Avrupa Birliği ile 50 yılı aşan resmi ilişkilerinin perspektifinin tam üyelik olduğunu ispatlar niteliktedir. Bin 200'ü aşkın firma ve yaklaşık 40 bin araç kapasitesiyle, Avrupa'nın en büyük filolarından birine sahip olan uluslararası karayolu taşımacılık sektörümüz, yıllık 70 milyar doları aşkın ihracat ve ithalat yükünü taşımaktadır. AB üyesi ülkelerin bir süredir Türkiye menşeli nakliye araçlarına gümrük kapılarından girişte uyguladığı 'geçiş kotaları' AB hukuku çerçevesinde hiçbir haklı dayanağa sahip değildir."

Türk iş adamlarının Avrupa ülkelerine gitmek için çok zorlu ve maliyetli vize başvuru prosedürleri ile karşı karşıya kaldığına da değinen Hisarcıklıoğlu, Türk iş adamının ürettiği malların Avrupa pazarında serbestçe dolaşabildiğini ama bunun aksine bu malları üreten iş adamlarının aynı serbestlikte Avrupa ülkelerinde dolaşamadığını dile getirdi.

-"Yunanistan'ın desteğini, Türkiye'nin, BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine adaylığı için de görmek istiyoruz"-

İnsan ve mal hareketlerinin önüne siyasi engellerin koyulduğu öne süren Hisarcıklıoğlu, "Bu uygulamalar 'malların ve insanların serbest dolaşımı' ilkesine dayanan Gümrük Birliği'nin açıkça ihlalidir. Avrupa Birliği ve Türkiye arasında imzalanan anlaşmalara ters olan vize ve taşıma kotaları sorununun bir an önce kalıcı bir şekilde çözülmesini talep ediyoruz" dedi.

Hisarcıklıoğlu, Yunanistan'ın güçlü desteğini, bölgesinde bir güven ve istikrar sigortası olan Türkiye'nin, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi 2015-2016 dönemi geçici üyeliğine adaylığı için de görmek istediklerine işaret ederek, "Ayrıca, İzmir şehrimiz 2020 yılındaki EXPO fuarına adaydır. Yapılacak seçimde Yunanistan'ın İzmir'e destek vermesini bekliyoruz.

Bugün bu tarihi salonda gerçekleştirdiğimiz toplantının, Türk–Yunan ilişkilerinin gelişmesine olumlu katkıda bulunacağına inanıyorum." diye konuştu.

Türkiye-Yunanistan İş ForumunaTürk Yunan Ticaret Odaları Müteşebbisler Heyeti Birliği Eş Başkanları Lycourgos PAPAYANNOPOULOS,Dr Nikos BOGONİKOLOS,Birlik Eş Başkanlığı yanı sıra DEİK/DTİK Yunanistan sorumlusu ve YUNTÜRK Genel Başkanı olan Ferruh ÖZKAN, Birlik Üyeleri Atina Üniversitesi Öğretim üyelerinden Prof.Dr. Viron MARANGAZ,Av.Hasan BAKİOĞLU,Türk Yunan Ticaret Odaları Müteşebbisler Heyeti Birliği’nin Türkiye’deki Danışmanı ve YUNTÜRK Genel Başkan Yardımcısı Hasan HASAN ,Türk-Yunan iş adamları,DEİK üyeleri katıldılar.



1489 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın