• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/p/Yunt%C3%BCrk-Yunanistan-T%C3%BCrkleri-K%C3%BClt%C3%BCr-ve-Dayan%C4%B1%C5%9Fma-Derne%C4%9Fi-100081744846002/?_rdr
  • https://twitter.com/yun_turk
YUNTÜRK LOGO

Batı Trakya ile ilgili YÖK Tez ve Makaleler
TBMM'de Batı Trakya Oturumu
Hava Durumu
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar34.440034.5781
Euro35.959736.1038
Yunturk Twitter
Ziyaret İstatistiği
Aktif Ziyaretçi94
Bugün Toplam918
Toplam Ziyaret5396518
                        
YUNANİSTAN TÜRKLERİ KÜLTÜR VE DAYANIŞMA DERNEĞİ 

TAP Doğalgaz Boru Hattı projesi Atina'da imzalandı

TAP Doğalgaz Boru Hattı projesi Atina'da imzalandı

 Yunanistan'ın başkenti Atina'da "Yunanistan-Arnavutluk-İtalya Hükümetlerarası Trans Adriatic Pipeline (TAP) Anlaşması" doğalgaz boru hattı projesine 3 ülke adına ilgili bakanlar imza koydu.

Azerbaycan’ın “Şah Denizi II” doğalgaz kaynağından Avrupa piyasasına aktarımını öngören TAP doğalgaz boru hattı projesinin imza töreninde Yunan Başbakan Antonis Samaras da hazır bulundu.

 Yunanistan Dışişleri Bakanlığı'nda bugün öğlen saatlerinde düzenlenen imza töreni ile Azerbaycan’ın “Şah Denizi II” doğalgaz kaynağından Avrupa piyasasına doğalgaz aktarımını öngören TAP doğalgaz boru hattı projesinin hayata geçirilmesi için ilk adım atıldı.

Yunanistan adına anlaşmaya Dışişleri Bakanı Dimitris Avramopulos, Arnavutluk adına Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi ve Enerji Bakanı Edmond Haxhinasto, İtalya adına ise Kalkınma Bakanı Corrado Passera imza koydu.

 Yunanistan'ın krizden çıkış için her fırsatta yabancı yatırımcıya çağrıda bulunan Başbakan Samaras da imza törenine katılarak projeye dair sembolik önemi büyük güçlü bir mesaj verdi.

Azerbaycan hükümetini temsilen Enerji Bakan Yardımcısı, TAP projesi konsorsiyumuna destek veren 3 şirket, aralarında Türkiye'nin Atina Büyükelçisi Kerim Uras ve ABD Büyükelçisi'nin de olduğu çok sayıda büyükelçi ve diplomat imza törenine katıldı. İmza törenine yerli ve yabancı medya mensupları da ilgi gösterdi.

Projeye destek veren Atina, hem ekonomik kriz döneminde Yunanistan'a ilişkin güven ortamını yeniden kazanmayı hem de yatırımlar ile birlikte istihdam oluşturmayı hedefliyor. Atina, Avrupa enerji güvenliği ve çeşitliliğine de hizmet etmesi beklenen TAP ile birlikte Güneydoğu Avrupa'ya enerji transferi konusunda kavşak noktada bulunduğuna ilişkin rolünü güçlendirmek istiyor.

Toplam uzunluğu 800 kilometre olan TAP'ın 478 kilometrelik boru hattı Yunan topraklarında döşenecek. 105 km’lik bölümünün Adriyatik Denizi’nin altından geçmesi planlanıyor. Başlangıçta Türkiye kanalı ile gelecek Azerbaycan Şah Denizi II'den 10 milyar metreküp doğalgazı Avrupa pazarına taşıması öngörülüyor.

Hazar denizinden başlayacak olan boru hattı, Türkiye, Batı Trakya ve kuzey Yunanistan üzerinden Arnavutluk'a oradan da denizaltı boru hattı ile İtalya'ya ulaşacak. TAP için Yunanistan'a 1,5 milyar euro'luk yatırım yapılması beklenirken, 2 bin kişiye doğrudan, 10 bin kişiye ise dolaylı istihdam olanağı sunulmuş olacak.

TAP boru hattı, yüzde 42,5'er hisseye sahip İsveçli AXPO ve Norveç Statoil ile yüzde 15 hisseye sahip Alman EON şirketleri tarafından destekleniyor. Azerbaycan'ın Şah Denizi doğalgazını Avrupa'ya taşıyacak TAP ya da Nabucco West hatlarından birini bu yaz belirlemesi bekleniyor.

 TANAP

TAP'ilk aşamasını oluşturan "Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi (TANAP)" ile Azerbaycan gazı, Gürcistan’dan geçerek Türkiye üzerinden TAP'a bağlanacak. Bu vasıta ile Avrupa ülkelerine satılacak.Projenin hükümetlerarası anlaşması, 26 Haziran 2012 tarihinde İstanbul’da imzalanmıştı.

Anlaşmayı Türkiye adına Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Azerbaycan adına ise Sanayi ve Enerji Bakanı Natik Aliyev imzalamıştı.

Yaklaşık 1.8 milyon ton çelik borunun kullanılması ve 7 milyar dolara mal olması öngörülen projenin 2018 yılında tamamlanması hedefleniyor.

Proje ile Şah Denizi 2 Konsorsiyumu'nun 16 milyar metreküplük gazının, 6 milyar metreküplük kısmı Türkiye'ye satılacak, 10 milyar metreküplük kısmı da TANAP ile Avrupa'ya Yunanistan sınırında TAP vasıtasıyla arz edilecek.

(CİHAN)



7101 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın