Yunanistan’ın Midilli adasında yaşayanlar, ısınmada Türkiye’den aldıkları zeytin çekirdeklerini kullanıyor.MİDİLLİ'DE AYVALIK'IN ZEYTİN ÇEKİRDEKLERİ YAKILARAK ISINILIYOR Yunanistan’ın Midilli adasında yaşayanlar, ısınmada Türkiye’den aldıkları zeytin çekirdeklerini kullanıyor. Yunanistan’ın Midilli adasında yaşayanlar, ısınmada Türkiye'den aldıkları zeytin çekirdeklerini kullanıyor. Çekirdekler, Balıkesir'in Ayvalık ilçesinden gönderiliyor. Gemilerle Midilli'ye taşınan çekirdeklerin yanısıra bu yıl pirina yağı talebi de arttı. Ekonomik kriz sebebiyle Yunanlar, Türkiye’den en çok ısınmak için yakacak ve kalorifer kazanı almaya başladı. Kaloriferde ise genellikle zeytin çekirdeği yakıyorlar. Edremit Körfezi bölgesinden bugünlerde Midilli'ye, 'peret' de denen zeytin çekirdeği, kalorifer kazanları ve zeytinyağı tenekeleri gitmeye başladı. Kalorifer kazanında zeytin çekirdeği yakılarak, yüzde 50'ye varan tasarruf sağlandığı belirtildi. Geçen ay, 300 ton çekirdek yollandı. Doğuş Prina A.Ş. satış sevkiyat sorumlusu Mustafa Kemal Kazaz, yaptığı açıklamada, 'Midilli’ye, Ayvalık’tan yağsız çekirdek gönderiyoruz. Şu anda 6 ton yüklüyoruz, bundan sonra devamı gelecektir.' dedi. Ayvalık ile Midilli arasında sefer yapan Turyol Gemi Acentesi'nin kaptanlarından Ali İlmen ise, 'Yunan dostlarımız, Ayvalık’tan günlük alışverişlerini yapıp dönüyor. Özellikle ev için ihtiyaçları olan inşaat malzemeleri, seramik, çimento ve mobilya gibi talepleri oluyor. Şu an gemimizin güvertesinde kalorifer kazanları var. Bu sene daha fazla almaya başladılar. Geçen senede pirina alımı yasaktı, serbest bırakılınca ondan da alıyorlar.' şeklinde konuştu.
(CHA) |
1041 kez okundu |
Yorumlar |
Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın |