• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/p/Yunt%C3%BCrk-Yunanistan-T%C3%BCrkleri-K%C3%BClt%C3%BCr-ve-Dayan%C4%B1%C5%9Fma-Derne%C4%9Fi-100081744846002/?_rdr
  • https://twitter.com/yun_turk
YUNTÜRK LOGO

Batı Trakya ile ilgili YÖK Tez ve Makaleler
TBMM'de Batı Trakya Oturumu
Hava Durumu
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar34.440034.5781
Euro35.959736.1038
Yunturk Twitter
Ziyaret İstatistiği
Aktif Ziyaretçi26
Bugün Toplam872
Toplam Ziyaret5396472
                        
YUNANİSTAN TÜRKLERİ KÜLTÜR VE DAYANIŞMA DERNEĞİ 

"Bu değişiklik için ben, şahsen utanç duyuyorum"

Milletvekili Hacıosman: "Bu değişiklik için ben, şahsen utanç duyuyorum"

Rodop Milletvekili Ahmet Hacıosman, Eğitim, Din İşleri, Kültür ve Spor Bakanlığı tarafından sunulan “Gençlik ve Ömür Boyu Öğrenim, Mesleki Yönlendirme ve Nitelik Tasdik Etme Merkezlerinin düzenlenip işleve girmesi ve diğer uygulamalar” konulu yasa tasarısı kapsamında, Trakya’da Din Öğretmenleri tayin edilmesini konu alan yasa değişikliğinin görüşüldüğü Meclis Genel Kurulu’nda söz alarak aşağıdaki konuşmayı yaptı.

Konuşmanın tam metni

Sayın Başkan,

Değerli Milletvekilleri,

Dün burada, aşırı sağcı bir anlayış ve faşist bir ideolojiye sahip kişiler ve partiler tarafından şahsıma yönelik asılsız ve kabul edilemez hakaretler edildi.

Şunu söylemek isterim ki, kimliğim ve vicdanımı kendi istediğim gibi belirlemek, benim en doğal hakkımdır ve yalnızca beni ilgilendirir. Kimseye, ama hiçkimseye beni farklı şekilde tayin etme hakkını vermeyeceğim.

Ayrıca, Altın Şafak (Hrisi Avgi) ve Bağımsız Yunanlılar (Aneksartiti Ellines) Trakya bölgesinin “kosovalaşacağı”ndan bahsettiler. Bunlar son derece tehlikeli görüşlerdir. Trakya’nın daima kaynayan bir kazan gibi olmasını isteyen bazı kişlilerin aksine, biz Trakya insanları her zaman, barıştan ve hoşgörüden yana olmuşuzdur. Bu da bizim bu kişilerle aramızdaki en temel farkır. Biz bu kişilerin isteklerinin gerçekleşmesine izin vermeyeceğiz.

Şimdi asıl konumuza dönelim.

Trakya’da Din Öğretmenleri tayin edilmesini konu alan, yasa değişikliği konusuna değinmek istiyorum.

Değerli Milletvekilleri,

Parlamento, devlet ve hükümetler bir çok defa hata yapabilirler. Hatta bazen trajik hatalar yaparlar. Bu yasa değişikliği de çok büyük ve trajik bir hatadır.

Bu değişiklik önümüze geldiği ve oylandığı takdirde, Azınlığın devlete karşı duyduğu tüm güven yitirilecektir.

Rodop ilindeki vatandaşlarımı, bu Mecliste, 6 yıldan beri temsil etmekteyim. Meclis genel kurulları ve komisyon toplantılarında ne zaman söz alsam, sorunları dile getiriyor ve bu sorunların diyalog çerçevesinde çözüme ulaştırılmasını talep ediyorum.

Azınlık olarak karşı karşıya olduğumuz sorunlarla, aslında hiçkimsenin tam anlamıyla ilgilenmediğini üzülerek fark etmiş bulunuyorum.

Sayın Bakan ve bu yasa değişikliğinden sorumlu olan kişiler, bölgemizde huzur sakinlik ve refahın mı yoksa gerginlik ve sorunların mı hüküm sürmesini istiyorsunuz? Azınlığın bir temsilcisi olarak sizlere açıkça söylüyorum:

Bu yanlışı yapmayın, sizleri çıkmaza yönlendiren kişileri dinlemeyin. Tüm partilere de, bu değişikliğe destek vermemeleri yönünde çağrıda bulunuyorum. Ülke olarak, özellikle de Azınlık olarak, içinde bulunduğumuz onca sorun var iken, bölgede gerginlik ve nefret yaratmak isteyen bu kişi kimdir, çok merak ediyorum.

İmamlar konusu ile ilgili, sunulan bu değişiklik önerisi ile aynı içeriğe sahip, 2007 yılına ait bir yasa bulunmaktadır. Bu 2007 yılı yasası neden hiçbir zaman uygulanmadı?

Uygulanmadı çünkü Azınlık, Azınlıktan hiçkimse, bu yasayı kabul etmedi. Bu yasayı istemedi. 2007 yılında Meclis bu yasayı onaylamış olabilir fakat, tüm Azınlık mensupları bu yasaya karşı çıktı ve hiçbir zaman bu yasa uygulanmadı.

Aynı şey, 2008 yılında vakıflar yasasıyla da oldu. O zaman da, komisyonda söz alarak, yasanın belirli kısımlarında değişiklik yapılsın ki bu yasa uygulanabilsin, seçimler olsun demiştim. Beni dinlemediler. Peki vakıflar yasası ne oldu? Aradan 5 yıl geçti seçimler oldu mu? Hayır, hiçbir şey olmadı.

Bu yasa değişikliğinden sorumlu olan herkese soruyorum:

Müftü konusu çözüldü mü? Azınlık, 1985 yılından bu yana, Müftü sorununun çözülmesini istiyor. Aradan onca yıl geçti. Bizleri hiç kimse dinlemedi.

Vakıflar konusunu çözüme ulaştı mı? Vakıflarımızda 1967 yılına kadar seçim yapılıyordu, fakat Cunta rejiminin gelmesiyle birlikte, yeni vakıf yönetimi tayin edildi, halen de aynı yönetim göreve devam etmektedir.

Azınlık eğitimindeki mevcut sorunları gördünüz mü? Çocuklarımız bu okullardan ne yazık ki, cahil olarak mezun oluyorlar sayın milletvekilleri. Bu sorunlara eğilin, çocuklarımızın iyi bir eğitim almasını sağlayın. Bütün bu sorunları görün.

İmamlarla ilgili bu konu nereden ortaya çıktı?

Azınlık sizden böyle birşey istedi mi? Hayır

Bölge ve Azınlık milletvekili olarak, bu değişiklik hakkında, benim görüşümü isteyen oldu mu? Hiç kimse

Böyle bir şeyin dolaştığını öğrendiğim andan itibaren büyük zarar yaratacağını bildiğim için, Meclise sunulmaması yönünde büyük mücadele verdim. Sizlere açıkça sölüyorum, bu, ülkem Yunanistan’ı ve bölgem Trakya’yı çok büyük bir zarara uğratacaktır.

Sizlere ayrıca şunu soruyorum. Böyle bir değişiklikten kimler fayda sağlayacaktır?

Hiçbir şeyi, hiçbir vasfı olmayan, sokaktan toplayacağınız 10 kişi mi? Bunu mu istiyorsunuz? Bu kişilerin kime bir yardımı dokunabilir? Bu değişiklik ile, ilkokul mezunu kişilere, ilk ve orta öğrenim okullarında İslam eğitimi verme hakkı sağladığınızı biliyormusunuz?

İşe almak için bulacağınız 10 kişi ile Azınlık sorunlarını çözüme ulaştıracağınızı mı sanıyorsunuz?

Müftü sorununa bir çözüm getirin, müftü seçimi konusunu masaya yatırın, gelin hep birlikte Müftülük sorununu çözelim, bunların devamında kendisiyle oturup imamlar hakkında konuşun.

Peki bugüne dek, Azınlık sorunlarının hangisine çözüm getirildi, söyleyin bana.

Ayrıca bu değişiklik, hangi sorunu çözecek? Hiçbir sorunu.

Bu değişiklik daha ne kadar soruna yol açacak? Bir sürü.

Eğer amaç bu ise, kaos ortamı yaratmak ise, değişikliği oylayın sayın Bakan. Ben, bölgemde sorun yaratılsın istemiyorum. Ben bölgemde sakinlik ve huzur istiyorum.

Bu değişiklik için ben, şahsen utanç duyuyorum. Varolan sorunlara bir çözüm bulacağımız yerde, yeni sorunlar yaratıyoruz.

Bu konuyu bölge insanıyla, Azınlık mensuplarıyla oturup konuştunuz mu? Konuyu ne bölge milletvekilleriyle görüştünüz, ne de, hükümet oluşumunda yer alan bir partinin mensubu ve bir Azınlık milletvekili olan benim görüşümü aldınız. Peki bu konuyu kiminle görüştünüz? Bu tür kararlar kimler tarafından alındı?

Bu değişiklik bölgeyi, düzeltilmesi mümkün olmayan bir zarara uğratacaktır. 10 kişiye fayda sağlayacak bir şey için, tüm azınlığı karşınıza almış olacaksınız. Devlet olarak azınlığın tüm güvenini kaybetiyorsunuz ki, bu durum, ülkemizin hem yurtiçi hem de yurtdışında büyük bir darbe almasına sebep olacaktır.

Çok sert bir üslup kullandığımın farkındayım sayın milletvekilleri. Fakat ben, bölgemin huzurlu ve refah içinde olması ve uyumlu bir şekilde yaşayabilmemiz için yıllardır mücadele veriyorum. Bu değişiklik bizleri, insan hakları, din özgürlüğü ve yasa önünde eşitlik gibi konularda onlarca yıl geriye götürecektir. Ben bu tür değişiklerin altına imzamı atmıyorum, oyumu da vermiyorum. Tüm milletvekillerini ve partileri bu değişikliği reddetmeye, sayın Bakan, sizi de bu değişikliği geri çekmeye davet ediyorum. Teşekkür ederim.

 

(rodopruzgarı)



710 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın