• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/p/Yunt%C3%BCrk-Yunanistan-T%C3%BCrkleri-K%C3%BClt%C3%BCr-ve-Dayan%C4%B1%C5%9Fma-Derne%C4%9Fi-100081744846002/?_rdr
  • https://twitter.com/yun_turk
YUNTÜRK LOGO

Batı Trakya ile ilgili YÖK Tez ve Makaleler
TBMM'de Batı Trakya Oturumu
Hava Durumu
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar34.440034.5781
Euro35.959736.1038
Yunturk Twitter
Ziyaret İstatistiği
Aktif Ziyaretçi88
Bugün Toplam909
Toplam Ziyaret5396509
                        
YUNANİSTAN TÜRKLERİ KÜLTÜR VE DAYANIŞMA DERNEĞİ 

Avrupalı bir heyet Batı Trakya Türk Azınlığı’nın sorunlarını incelemek üzere Batı Trakya’daydı

Avrupalı bir heyet Batı Trakya Türk Azınlığı’nın sorunlarını incelemek üzere Batı Trakya’daydı

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF), 16-20 Ekim 2012 tarihlerinde Avrupa Parlamentosu (AP) Milletvekili François Alfonsi (Fransa), Avrupa Halkları Federal Birliği(FUEN) Başkanı Hans Heinrich Hansen, Uluslararası Sınır Tanımayan İnsan Hakları (Human Rights Without Frontiers International) Örgütü Direktörü Willy Fautre ile birlikte Batı Trakya Türk Azınlığı’nın sorunlarını yerinde incelemek üzere keşif ziyareti gerçekleştirdi. ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu, ABTTF Genel Müdürü K. Engin Soyyılmaz ve ABTTF Uluslararası Çalışmalar ve Lobi Grubu üyesi Seyhan Sarıca’nın katılımı ve Yunanistan’da Dostluk, Eşitlik, Barış (DEB) Partisi’nin organizasyonunda gerçekleştirilen keşif ziyaretinde keşif heyeti Batı Trakya Türk Azınlığı’nın temsilcisi kuruluşlar ile görüştü, sorunları araştırdı.

Makedonya-Trakya Müslümanları Eğitim ve Kültür Derneği’ni ziyaret

16 Ekim 2012 tarihinde FUEN Başkanı Hans Heinrich Hansen ve HRWF Direktörü Willy Fautre, Makedonya-Trakya Müslümanları Eğitim ve Kültür Derneği’ni ziyaret ederek Selanik’te yaşayan Batı Trakya Türk Azınlığı’nın sorunlarını dinlediler. Dernek Başkanı Osman İsmailoğlu, din ve vicdan özgürlüğü alanında karşılaştıkları sorunları dile getirdi. Osman İsmailoğlu, Selanik’te Osmanlı İmparatorluğu dönemine ait iki cami bulunduğunu ancak bu iki camiden birinin Cuma günlerinde ve bayram günlerinde ibade açılması yönündeki isteklerinin reddedildiğini söyledi.

Osman İsmailoğlu, Selanik’te yaklaşık 5 bin Batı Trakya Türkü olmasına rağmen şehirde bir Müslüman mezarlığı olmadığını söyledi.

Heyet, Gümülcine’de azınlık temsilcisi kuruluşlar ile biraraya geldi

17 Ekim’de ABTTF’nin eşlik ettiği keşif heyeti, Gümülcine Seçilmiş Müftülüğü’nü, Gümülcine Türk Gençler Birliği’ni, Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği (BTAYTD)’ni, DEB Partisi Genel Merkezi’ni ziyaret etti.

Heyetin gerçekleştirdiği görüşmede Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif, müftü sorununu dile getirirken Gümülcine Türk Gençler Birliği (GTGB) Başkanı Koray Hasan ve Gümülcine Belediyesi Eşitliğe İlk Adım Listesi Başkanı Sibel Mustafaoğlu, GTGB’nin kapatılması sorununu aktardılar.

BTAYTD Başkanı Erkan Ruşen ise eğitim alanında kayıt krizi ile patlak veren iki dilli azınlık anaokulları sorununu ayrıntıları ile dile getirdi.

DEB Partisi Başkanı Mustafa Ali Çavuş ise genel itibari ile azınlığın sorunları dile getirdi, sorunların çözümü konusunda gerçekleştirilen çalışmaları aktardı.

Öğle yemeğinde heyetle buluşan Gümülcine Belediyesi Başkan Yardımcıları Rıdvan Molla İsa ve Mehmet Devecioğlu bağımsız adaylar için de geçerli olan yüzde 3’lük seçim barajının getirdiği zorlukları aktardılar.

Aynı günün akşamında heyet, azınlık basını temsilcileri ile yemekte bir araya geldi, ifade ve basın özgürlüğü alanında karşılaşılan zorlukları dinlediler, özellikle Gündem ve Millet’e verilen ağır cezalar konusunda bilgi edindiler.

18 Ekim’de ise keşif heyeti Yassıköy Belediye Başkanı ve Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu (BTTADK) Başkanı İsmet Kadı ile bir araya geldi. İsmet Kadı, 19. Madde Sorunu’nu aktardı.

Batı Trakya Azınlığı Kültür ve Eğitim Şirketi (BAKEŞ) Başkanı Cemil Kabza ve Genel Müdürü Pervin Hayrullah ise eğitimin tüm düzeylerinde yaşanan sorunları detayları ile aktardılar.

Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif ile öğle yemeği yiyen heyet, Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği (BTTÖB) Başkanı Sami Toraman ile buluştu, Selanik Özel Pedagoji Akademisi (SÖPA) sorunu başta olmak üzere eğitimdeki sorunları dinledi. Sonrasında heyet Kozlukebir Belediye Başkanı ve BTTADK Başkan Yardımcısı İbrahim Şerif ile bir araya geldi, ardından tüm altyapı sistemlerinden mahrum bırakılmış Harmanlık mahallesini ziyaret etti.

Şahin köyünde yaşayan azınlık anneleri ile anaokul sorununu heyete aktardı

19 Ekim’de İskeçe’ye hareket eden heyet İskeçe Seçilmiş Müftüsü Ahmet Mete ile buluştu.

Devamında İskeçe Türk Birliği (İTB) Başkanı Ahmet Kara, İTB’nin kapatılması ve AİHM süreci hakkında heyeti bilgilendirdi.

İskeçe Seçilmiş Müftüsü Ahmet Mete ile öğle yemeği yiyen heyet, Mustafçova Belediye Başkanı ve BTTADK Başkan Yardımcısı Mustafa Çukal ile buluştu.

Mustafa Çukal, dağlık bölgede yaşayan Batı Trakya Türklerinin geçim kaynakları ve AB fonlarından yararlanılması konusunda yaşanan zorlukları aktardı. Son olarak Şahin köyünü ziyaret eden heyet burada Şahin Türk Azınlık İlkokulu’na kayıtları yapılmayan yirmi çocuk ve anneleri ile buluştu, burada anaokula kayıt sorununu birinci ağızdan, annelerden dinledi.

Sonrasında heyet Mustafa Çukal’ın ev sahipliğinde ve İskeçe PASOK Eski Milletvekili Çetin Mandacı’nın katılımı ile akşam yemeği yedi.

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habipoğlu,

“Uluslararası düzeyde uzun yıllardır lobi çalışması yapan bir sivil toplum kuruluşu olarak bir ilke imza attık. Avrupa’da azınlık hakları alanında öne çıkan siyasetçi, sivil toplum lideri ve araştırmacı isimleri aynı heyette bir araya getirerek Batı Trakya Türk Azınlığı’nın sorunlarını yerinde incelemek üzere bölgeye davet ettik.

DEB Partisi’nin organizasyonunda dört gün süren ziyarette azınlığın sorunlarını araştıran heyet, bu konuda hazırlayacağı rapor sonrasında bunu tüm ilgili kişiler ile paylaşacak.

Böylelikle Avrupa’da Batı Trakya Türk Azınlığı’nın sorunlarına dikkat çekilecek.” açıklamasında bulundu.

 

(ABTTF)



809 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın