• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/p/Yunt%C3%BCrk-Yunanistan-T%C3%BCrkleri-K%C3%BClt%C3%BCr-ve-Dayan%C4%B1%C5%9Fma-Derne%C4%9Fi-100081744846002/?_rdr
  • https://twitter.com/yun_turk
YUNTÜRK LOGO

Batı Trakya ile ilgili YÖK Tez ve Makaleler
TBMM'de Batı Trakya Oturumu
Hava Durumu
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar34.440034.5781
Euro35.959736.1038
Yunturk Twitter
Ziyaret İstatistiği
Aktif Ziyaretçi99
Bugün Toplam897
Toplam Ziyaret5396497
                        
YUNANİSTAN TÜRKLERİ KÜLTÜR VE DAYANIŞMA DERNEĞİ 

Yunanlılar, lokum, baklava, işkembe çorbası gibi geleneksel Türk lezzetlerinden sonra 'badem kurabiyesi' olarak bilinen Kavala kurabiyesini de sahiplendi.

KAVALA KURABİYESİ PATENTİNİ ALDILAR

Yunanlılar, lokum, baklava, işkembe çorbası gibi geleneksel Türk lezzetlerinden sonra 'badem kurabiyesi' olarak bilinen Kavala kurabiyesini de sahiplendi.

Kavala kurabiyesi, Yunanistan'da üretilen bir lezzet olarak literatürdeki yerini aldı.

Türkiye'de oldukça yaygın olan Kavala kurabiyesinin bu ünü, Yunanlı esnafı da harekete geçirdi. Yunanistan'ın Kavala şehrinde bulunan ve yaklaşık 40 yıldır kurabiye imalatı yapan Prodromos Iosifidis, Kavala şehri ile özdeşleşen ve adını dünyaya bu şekilde duyuran kurabiyelerin patentini aldıklarını belirterek, bundan sonra izinsiz satış yapanlar hakkında Avrupa mahkemelerinde hak talep edeceklerini ifade etti.

Üretim yapanlara bu güne kadar göz yumduğunu söyleyen Iosifidis, 'Bizim ticaret odası, avukatlar aracılığı ile Türkiye'ye haber vererek artık üretmelerinin yasak olduğunu tebliğ edecekler' dedi.

Edirne'de kurabiye imalatı yapan Arslanzade markasının temsilcisi Arif Meriç ise, Kavala kurabiyesinin aslında Edirne kurabiyesi adı ile bilindiğini ancak kendilerinin sürekli olarak Kavala adını zikretmelerinden dolayı bu şekilde ün kazanmasına vesile olduklarını ifade etti.

Meriç, Kavala kurabiyesi ile Edirne kurabiyesi arasında tat farkı olmadığını ancak büyüklük olarak fark olduğunu belirterek, 'Bizim de köklerimiz 150 yıla dayanıyor ve biz de o bölgeden göç eden insanlarız. Dedelerimiz hep yaptığı için biz de üretici olarak Kavala kurabiyesi yapıyoruz. Bizim kurabiyemiz etli değil, daha küçük ve minyatür' diye konuştu.

Yunanlıların lokum ve baklavamıza da göz diktiğini söyleyen Meriç, 'Dünya o kadar küçüldü ki. Biz yüzyıllardır lokum ve baklava üretmişiz. Bu bir arena elbette. Herkes bir şeyler kapacaktır. Ama biz birbirimizle dost olduğumuz için bu dünya onlara da yeter, bize de yeter diyorum' dedi.

Osmanlı'ya ait bir damak zevki olduğu bilinen Kavala (Edirne-Bademli kurabiye), o dönemde Rumeli'de yaşayan Tükler tarafında yapılan bir kurabiye olarak biliniyor.

Ancak mübadele sonrasında Türkiye'de yaşayan Rumların özellikle Kavala bölgesine göç ettiğinde kurabiyeyi Kavala kurabiyesi olarak yaydıkları biliniyor.

Kurabiye içinde kullanılan bademlerin ise Kavala bölgesinde yetişen bir badem çeşidi olduğu belirtiliyor.

 

(Sabah)



2040 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın