• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/p/Yunt%C3%BCrk-Yunanistan-T%C3%BCrkleri-K%C3%BClt%C3%BCr-ve-Dayan%C4%B1%C5%9Fma-Derne%C4%9Fi-100081744846002/?_rdr
  • https://twitter.com/yun_turk
YUNTÜRK LOGO

Batı Trakya ile ilgili YÖK Tez ve Makaleler
TBMM'de Batı Trakya Oturumu
Hava Durumu
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar34.440034.5781
Euro35.959736.1038
Yunturk Twitter
Ziyaret İstatistiği
Aktif Ziyaretçi55
Bugün Toplam866
Toplam Ziyaret5396466
                        
YUNANİSTAN TÜRKLERİ KÜLTÜR VE DAYANIŞMA DERNEĞİ 

Kıbrıs Cumhuriyeti'nin ilk ve tek sözde Cumhurbaşkanı III. Makarios'a karşı 15 Temmuz 1974'te Yunan cuntası tarafından düzenlenen darbeyle ilgili bilinmeyenler açıklanmaya başlandı.

"Kıbrıs'ın Bölünmesi Türkiye'nin Değil, Yunan Cuntasının Hedefiydi"

Kıbrıs Cumhuriyeti'nin ilk ve tek sözde Cumhurbaşkanı III. Makarios'a karşı 15 Temmuz 1974'te Yunan cuntası tarafından düzenlenen darbeyle ilgili bilinmeyenler açıklanmaya başlandı.

Rum Fileleftheros gazetesi yazarlarından Marios Evriviadis, "1974'te Yunan cuntası tarafından düzenlenen darbeyle ilgili olarak çok konuşulacak iddialarda bulundu. Evriviadis, bölünmenin Türkiye'nin değil Yunan cuntasının hedefi olduğunu savundu.

"Darbenin hedefi taksimdi." diyen Evriviadis, iki Atina cuntasının taksimle uzlaştığı ancak buna çifte enosis (Kıbrıs Adası'nın Yunanistan ile birleştirilme hayali) değil, karşılıklarla enosis olarak adlandırdığı bir gerçektir. İdeal çözüm olarak Taksim Washington'un da stratejik hedefiydi. Ancak Taksim Ankara'nın da hedefi miydi ki bunun başarılması için iki cuntayla işbirliği yapmış olsun..?."ifadelerine yer verdi.

Türkiye'nin Ağustos 1964'te Atcheson Taksim planını reddettiğini öne süren Marios Evriviadis, "1964 Ağustos'a kadar evet ama ondan sonra hayır. (Yunanistan kabul etmişti ve burada da başka bir efsane karşımıza çıkıyor). Çünkü bu plan Türkiye'ye Kıbrıs'ın yarısında egemenlik vermiyordu. Bunun ispatı Türk Dışişleri Bakanı Feridun Erkin'in 28 Ağustos 1964'te Amerikan 'arabulucu' Acheson'a gönderdiği mektuptur." yorumunda bulundu.

Türklerin 1964'ten aldıkları stratejik ders, taksimin stratejik ikilemi, yani Yunanistan'ın Kıbrıs'taki stratejik varlığını çözmediğini kaydeden Evriviadis, aksine Yunanistan'ın Ada'daki varlığını kalıcılaştırdığını da savundu. Türkler stratejilerinde o zamandan itibaren değişikliğe gittiğini dile getiren Marios Evriviadis, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin tasfiyesinin ardından Kıbrıs'ın federasyonlaştırılmasını talep ettiler ve etmeye devam ediyorlar. Kıbrıs'ın jeostratejik denetiminin Türkiye'ye geçeceği 'ala Turka' bir federasyonlaştırma… Yoannidis'in hedefi Taksim olabilir ama Ankara'nın değil. Türk istilası ve Türkiye'nin bugünkü konumu bunu ortaya koyuyor." analizinde bulunarak darbeyle ilgili yeni iddialar öne sürdü.

(CHA)



976 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın