• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/p/Yunt%C3%BCrk-Yunanistan-T%C3%BCrkleri-K%C3%BClt%C3%BCr-ve-Dayan%C4%B1%C5%9Fma-Derne%C4%9Fi-100081744846002/?_rdr
  • https://twitter.com/yun_turk
YUNTÜRK LOGO

Batı Trakya ile ilgili YÖK Tez ve Makaleler
TBMM'de Batı Trakya Oturumu
Hava Durumu
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar34.440034.5781
Euro35.959736.1038
Yunturk Twitter
Ziyaret İstatistiği
Aktif Ziyaretçi80
Bugün Toplam901
Toplam Ziyaret5396501
                        
YUNANİSTAN TÜRKLERİ KÜLTÜR VE DAYANIŞMA DERNEĞİ 

Yunanistan’da seçimler bitse de…

Yunanistan’da seçimler bitse de…

 Yunanistan’da seçim süreci geride kaldı. Seçimlerin sonucuna göre Yunanistan’ı önümüzdeki yıllarda koalisyon hükümeti yönetecek. Muhtemelen Yunanistan’da önümüzdeki yıllarda peş peşe koalisyon hükümetleri kurulacak. İlk bakışta bu gelişme “istikrar işareti” gibi görünebilir, ama aslında hiç de öyle değil!

 Yunanistan’da seçim süreci ile ilgili izlenim başlangıçta şöyleydi; Seçimleri ya aşırı solcular kazanacak ya da Avrupa yanlısı partiler kazanacaktı. Eğer aşırı sol kazanırsa Yunanistan çökecek, Avro bölgesinden atılacak ve mahvolacaktı. Eğer Avrupa yanlısı partiler kazanırsa, her şey yoluna girecekti.

Gerçekte ise bu “keskin viraj” Yunanistan için “olmak ya da olmamak” gibi bir anlam taşımıyordu. Kuşkusuz birinci seçenek gerçekleşirse, Yunanistan için “daha kötü” bir evre başlayacaktı. Ama gerçekleşen ikinci seçenek de Yunanistan için yine de “kötü” bir evrenin başladığını gösteriyor.

Zaten bu koalisyon uzun bir süre dayanamayacak ve zaten “şimdilik” muhalefette kalan aşırı solcular koalisyon hükümetinin yıpranmasıyla, çökmesiyle ve bitmesiyle “eskisinden daha güçlü” hale gelecek… Çünkü koalisyon 15.000 çalışanın işten çıkartılması, vergilerin arttırılması, çalışanların ve emeklilerin maaşlarının düşürülmesi gibi tasarruf tedbirlerini uygulamaya koyacak… SYRİZA partisi lideri Aleksis Çipras sabırla beklemeye devam ediyor.

 Yeni Demokrasi Partisi lideri Andonis Samaras Cumhurbaşkanı Karolas Papulyas’dan aldığı yetkiyle yürüttüğü görüşmelerin neticesinde PASOK lideri Venizelos ile uzlaştı. Yunan seçmen ülkenin yaşadığı çöküş nedeniyle merkezdeki iki partiyi-Yeni Demokrasi Partisi ve PASOK- suçlu görüyordu ve o nedenle geçtiğimiz aylarda SYRİZA’nın oyları hızla arttı. Yunan seçmen ülkesinin Almanya’nın ve Fransa’nın desteğini kaybetmemesi için ve Yunanistan’ın Avro bölgesinde kalması için yine aynı iki partiye yetki verdi.

 Antik Yunan’da farklıydı, ama modern Yunan’da “demokrasi” kavramı “Yeni Demokrasi Partisi’ne veya PASOK’a oy vermek” diye tanımlanıyor. Yeni Demokrasi Partisi ve PASOK Avrupa Birliği ve Uluslararası Para Fonu tarafından verilen desteği sürdürmek için onların taleplerini karşılamaya devam edecek. 

 Bir gerçeği inkâr etmemekte fayda var; Yunanistan çok sıkıntılı bir seçim süreci yaşadı. Bu süreçte zorlukla hükümet kurmayı başarabildi. Hatta hükümeti önce kuramadı, o nedenle tekrar seçime gitmek zorunda kaldı. Ama çıkan sonuç sadece birkaç istatistik verisinden ibaret; bu seçim sonucu tablosunda “çözüm” görünmüyor.

Ama bunların Yunanistan’ın yaşadığı gerçek sorunlarla ilgisi yok. Yunanistan seçim sürecinin başladığı tarihte hangi ağır ve karmaşık sorunları çözmek zorunda ise, bugün de öyle. Seçimlerin ardından Yunanistan en fazla birkaç ay içerisinde “aslında hiçbir şey değişmediğini” fark edecek.

Kaynak:http://www.diplomatikgozlem.com/TR/belge/1-9121/atina-kurtulmadi.html



1148 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın