• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/p/Yunt%C3%BCrk-Yunanistan-T%C3%BCrkleri-K%C3%BClt%C3%BCr-ve-Dayan%C4%B1%C5%9Fma-Derne%C4%9Fi-100081744846002/?_rdr
  • https://twitter.com/yun_turk
YUNTÜRK LOGO

Batı Trakya ile ilgili YÖK Tez ve Makaleler
TBMM'de Batı Trakya Oturumu
Hava Durumu
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar34.440034.5781
Euro35.959736.1038
Yunturk Twitter
Ziyaret İstatistiği
Aktif Ziyaretçi10
Bugün Toplam218
Toplam Ziyaret5395818
                        
YUNANİSTAN TÜRKLERİ KÜLTÜR VE DAYANIŞMA DERNEĞİ 

Rumeli Platformu üyeleri, ‘anma günü’ çağrısını Anıtkabir’den yaptı

Rumeli Platformu üyeleri, ‘anma günü’ çağrısını Anıtkabir’den yaptı

 


Rumeli Platformu üyeleri, ‘anma günü’ çağrısını Anıtkabir’den yaptı

Anıtkabir'de düzenlenen etkinlikte, 'Biz Rumeliyiz Platformu' üyeleri, 8 Ekim'i 'Rumeli’den Anavatan’a En Büyük Göçün Anma Günü' olarak ilan etme çağrısı yaptı. 5 milyon Türk ve Müslümanın zorla göç ettirildiği vurgulandı. Farkındalık oluşturmak için projeler ve anıt önerileri sunuldu. Anıtkabir'de Atatürk'e çelenk ve saygı sunuldu.

 
‘Biz Rumeliyiz Platformu’ üyeleri, 8 Ekim tarihinin "Rumeli’den Anavatan’a En Büyük Göçün Anma Günü" ilan edilmesi yönünde başlattıkları proje için Anıtkabir’de bir araya geldi.

Platform üyeleri adına konuşan Dr. Ramadan Buş, “Biz, Rumeliyiz Platformu olarak, Türkiye ve dünyada, Rumeli’de yaşanan soykırım ve göçün her yıl anılması için “8 Ekim Rumeli’den Anavatana En Büyük Göçün Anma Günü” ilan edilmesini öneriyoruz” dedi.


5 MİLYON TÜRK GÖÇE ZORLANDI
 
Konuşmasında; Osmanlı İmparatorluğu’nun son yüzyılında, Rumeli’den yaklaşık 5 milyon Türk ve Müslüman’ın göçe zorlandığını hatırlatan Ramadan Buş, “Türk ve Müslümanların yaşadığı bu soykırım ve göç, tarihte yeterince vurgulanmamış en büyük olaylardan biridir. Rumeli’de yaşanan bu trajediler ne Türkiye’de ne de dünyada yeterince anlatılmamaktadır. Türk milleti, bu trajik dönemi ve olayları asla unutmamalı, dünyaya da unutturmamalıdır. Bu bağlamda yapılacak olan anıt, bu büyük göçün en önemli sembollerinden biri olacaktır. Balkan Savaşları’nın yaşandığı 1910-1914 yılları arasında, Balkan haritası büyük ölçüde yeniden çizildi. 1821-1922 yılları arasında 5 milyondan fazla Müslüman, yaşadıkları topraklardan sürüldü ve 5,5 milyon Müslüman hayatını kaybetti. Balkanlar’daki bu soykırım, tarihin en büyük soykırımlarından biri olarak kabul edilmektedir. 1912-1914 Balkan Savaşı’nda zorunlu göçe maruz kalan ve öldürülen Müslümanların sayısı 1,5 milyonun üzerindedir. Balkanlar’daki bu soykırım, tarihin en büyük fakat maskelenmeye çalışılan Türk ve Müslüman soykırımıdır. Biz Rumeliyiz Platformu olarak, Türkiye ve dünyada, Rumeli’de yaşanan soykırım ve göçün her yıl anılması için “8 Ekim Rumeli’den Anavatana En Büyük Göçün Anma Günü” ilan edilmesini öneriyoruz. Projeyi Anıtkabir’de çelenk koyarak başlatıyoruz. Anma günü için en anlamlı ve sembolik tarihin, Balkan Savaşları’nın başlangıç günü olan “8 Ekim” olmasını öneriyoruz” dedi.
 
İLK ADIM FARKINDALIK OLUŞTURMAK
 
Bu günün çeşitli uluslararası seminerler, konferanslar, sempozyumlar ve yazılı yayınlarla anılması gerektiğine vurgu yapan Ramadan Buş,  “Rumeliyiz Platformu, Rumeli Balkan camiasında kişilerin ötesinde Rumeli Değerler Seti, Rumelili rol modeller ve projelerin konuşulup gerçekleştirilmesini, halkın sahiplenmesini hedeflemektedir. Sosyal medya aracılığıyla doğrudan halka ulaşmayı amaçlıyoruz. Bu projeler için herhangi bir maddi desteğe ihtiyaç yoktur, olsa bile insanımız sosyal meselelerde duyarlıdır ve bu fikirleri gerçekleştirebilecek güce sahiptir. Biz, projelerimize kamuoyu oluşturarak halkımıza doğrudan ulaşmak istiyoruz ve bu nedenle sosyal medya platformlarımızı kullanıyoruz. Önerdiğimiz projeler arasında, 8 Ekim’in Rumeli’den Büyük Göç Günü ilan edilmesi, Rumeli-Balkan Soykırım Müzesi, Rumeli-Balkan Soykırım Anıtı, Yumurta Projesi, Rumeli-Balkan Araştırmaları için kitlesel fonlama, yıl boyunca Türkiye genelinde gösterilecek Rumeli Film Günleri projeleri yer almaktadır. İlk adım olarak, bu konulara yönelik farkındalık oluşturmak, ardından bu projelere gönül vermiş herkesle birlikte hayata geçirmek istiyoruz” açıklamasını yaptı. 
 
 
ANITKABİR ANI DEFTERİ
 
Biz Rumeliyiz Platformu üyeleri, konuşmanın ardından Atatürk mozolesine çelenk bırakarak Anıtkabir anı defterine şunları yazdı:
 
“ULU ÖNDER MUSTAFA KEMAL ATATÜRK
 
Bilimsel araştırmalarca kanıtlanmış 30 milyonu aşkın hemşeriniz olarak saygıyla huzurunuzda bulunuyoruz.
 
Bandırma Vapuru’ndan, Çanakkale’ye, Edirne’den Van’a Anavatanımızın her yerinde, kadın erkek omuz omuzda çalışmaya ve üretmeye devam ediyoruz.
 
200 yılı aşkın süredir, tüm cephelerde verdiğimiz şehitlerin yanı sıra Balkanların dört bir yanından zorlandığımız göçlerin ve yaşadığımız katliamların sonucunda kaybettiğimiz milyonların torunları olarak, onları onurlandırmak ve unutulmadıklarını tüm dünya ile paylaşmak amacıyla, 8 Ekim gününün Rumeli-Balkanlardan yapılmış tüm göçlerin anma günü olarak ilan edilmesini ve bunu hatırlatacak azamette bir anıt yapılmasını istiyoruz.
 
Bu dileğimizi açıklamak için en değerli hemşerimiz olan sizin huzurunuzdan daha uygun bir yer olamayacağını biliyoruz.
 
Kaybedilmiş toprakların aziz hatıraları olarak bu kutlu yürüyüşümüzün ilk anlarına tanıklık ettiğiniz için çok gururluyuz.
 
Her bir hemşerinizin onula taşıdığı Türk bayrağını hep en yukarıda tutmak için fedakârca çalışacak, genlerimize işlemiş olan dürüstlük, çalışkanlık ve saygıdan asla ayrılmayacağız.
 
Tüm dünyanın kabul ettiği dehanızın önünde bir kez daha saygıyla eğiliyoruz.
 
BİZ RUMELİYİZ PLATFORMU”

Kaynak: https://www.sozbursa.com/gundem/rumeli-platformu-uyeleri-anma-gunu-cagrisini-anitkabir-den-yapti-238428


Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın